Kad treba ugostiti nekoga, pita bude uvek pun pogodak - makar je to moje iskustvo. Koje je potvrđeno i ovom prilikom. I gosti, a i mi - domaći, u slast smo pomljackali ovu pitu sa tofuom. I hvalili je još punih usta. Iskreno, i ja (koja sam pitoljubac bez premca) sam bila zatečena koliko je ovo jedna sočna i ukusna pita.
- 150g tofua
- jedna glavica crvenog luka
- čen belog luka
- pola kašikice aleve paprike
- 3 veze blitve
- 4 lista kora za pitu
- susam, lan, suncokretovo seme ili mak za posipanje
- so i biber po ukusu
Luk i beli luk malo prodinstati na par kašika maslinovog ulja, dodati tofu iseckan na kockice. Posuti alevu papriku i dinstati ovo uz sasvim blago mešanje još minut dva.
Opranu i oceđenu blitvu iseći - ne mora na sitno. Ubaciti u prodinstani luk sa tofuom i krčkati na sasvim laganoj vatri, dok blitva ne uvene.
Može se proces ubrzati, ako poklopimo posudu.
Posoliti i pobiberiti po ukusu. Nadev otprilike podeliti na 12 delova.
Kore za pitu iseći na trećinu po širini.
Koru pre filovanja ovlaš premazati mešavinom ulja i vode.
Na jedan kraj isečene kore staviti oko dve kašike nadeva, pa saviti kore u trougao.
Premazati uljem i uvaljati u susam. Možete umesto susama staviti i suncokret, lan ili čak i mak.
Peći na 200°C dvadesetak minuta.
No comments:
Post a Comment