Babka je u mnogome nalik našoj štrudli - samo se koji korak razlikuje - preseče se na kraju, tako da se fil jasno vidi i spolja. Kolač potiče iz kulinarske tradicije Poljskih Jevreja. Postoji u mnogobrojnim varijantama, i slanim i slatkim.
Svi sastojci treba da budu sobne temperature.
Potrebni sastojci:
za koru:
- 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog
- 250 ml mlakog biljnog mleka
- 30 g šećera ( 5 punih malih kašikica)
- 500 g brašna
- 75 g putera
- 1 kašikica soli
za fil:
- 250 ml mleka
- korica od pola limuna
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 50 g griza ili ovsenih pahuljica
- 100 g mlevenih oraha ( a ima i slika sa 75 g mlevenog maka)
- šaka suvog grožđa
Kvasac rastopiti u mlakom mleku. Umesiti to sa ostalim sastojcima (ručno ili mikserom) u glatko testo. Možda će trebati da se doda do kašika mleka, ako vam se učini da je testo suvo.
Pokriti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Smatra se da je testo gotovo kad poveća zapreminu dva puta. Ja sam se malo zanela po kuhinji, pa je preraslo...
Za fil uskuvati mleko sa koricom limuna, šećerom i malo soli. Prvo umešati griz (ovsene pahuljice), a potom orahe tj. mak. Obaciti suvo grožđe. Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.
Rernu zagrejati na 200°C. Podmazati pleh ili ga postaviti papirom za pečenje.
Vidi se na slikama da sam ja pekla dve manje štrudlice, jer imama takve posude za pečenje.
Vidi se na slikama da sam ja pekla dve manje štrudlice, jer imama takve posude za pečenje.
Testo, na pobrašnjavljenoj podlozi, razvuči u oblik četvorougla. Ravnomerno posuti fil preko celog testa i saviti štrudlu u rolat sa šire strane.
Oštrim nožem prepoloviti rolat. Nemojte zaseći do kraja.
Pažljivo umotati dva presečena dela jedan oko drugog i staviti u pleh za pečenje.
No comments:
Post a Comment