Wednesday, May 6, 2020

posna štrudla sa rogačem i brusnicama


Do sada sam rogač stavljala samo u Ružičin kolač, koji obožavamo. Dakle, znala sam koliko je ukusan, pa ne umem da objasnim zbog čega ga ne koristim češće. Fil za ovu štrudlu je nešto posebno.



Pravila sam paralelno dve štrudle. Sa makom i suvim grožđem i sa rogačem i brusnicama. 

Brusnice i rogač su savršen spoj. On je slatkasto gorak, a one daju kiselu notu, onu koja uzdiže celu priču. Stvarno slastan kolač.

Sladile smo se ovim štrudlama danima. Sve mi se čini da su, što su više stajale, postajale sve ukusnije. 
Naravno, ovo je samo jedan u moru recepata za štrudle koji postoje. Beležim ga jer se nama svideo. Mi volimo kada je odnos fila i testa baš ovakav.





Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna
  • 50 g šećera
  • 80 g omekšalog sojinog putera, a može i margarina
  • 20 g kvasca
  • prstohvat soli
  • narendana kora od jednog limuna
  • 250 ml mlakog biljnog mleka
  • 100 g sojinog putera za premazivanje testa


za nadev od rogača: 
  • 4 kašike griza
  • 200 g šećera
  • 4 dl mleka
  • 200 g rogača
  • 40 g nekog veganskog putera ili margarina
  • 1 kesica vanil šećera
  • 100 g brusnica



za nadev od maka sjediniti sledeće sastojke:

  • 300 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 kesicu vanil šećera
  • narendanu koru od jednog limuna
  • 200 ml mlake vode
  • 2 kašikice ulja




Skuvati griz u mleku sa 4 kašike šećera. Čim se griz počne zgušnjavati, smanjiti vatru, pa dodati ostatak šećera, puter, rogač i vanil šećer. Mešati energično još koji minut. Umešati brusnice i pustiti nadev da se prohladi. 

Testo zamesiti od navedenih sastojaka
Ostaviti da raste jedan sat.
Od testa oblikovati dve kore, veličine pleha za rernu.

Kore premazati tanko sojinim puterom ili margarinom, pa preko toga staviti nadev.

Nadevene kore zaviti u štrudle, prebaciti u podmazani pleh i premazati sojinim puterom.

Ostaviti pola sata da testo naraste.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.






No comments:

Post a Comment