Kad ne znam šta bih pravila, napravim neku od dekadentnih salata, o kojima sam već više puta pisala... evo i ovo je jedna od njih.
Grilovani sojini komadići u kombinaciji sa kiselkastim jabukama i gorkastom rukolom, su stvarno dobri.
Kao što se može videti iz recepata koje delim, ne spadam u deo populacije koji se boji soje. Verujem proizvođaču iz Bečeja, čiju soju jedem još od pre nego što je izašao na naše tržište, da ne gaji GMO, i to je to.
Svakodnevno pijem kafu ili neki od biljnih napitaka sa sojinim mlekom, a tofu, ljuspice i komadići su često na našem meniju. I tako od sredine osamdesetih. Da li je do soje, ili do nečeg drugog, ne znam, ali ja kroz svoju menopauzu prolazim tako da ne primećujem promene.
Potrebni sastojci:
- šolja sojinih komadića
- 100 g rukole
- jedna kiselkasta jabuka
- dva mlada luka
- manja tikvica
- šolja šampinjona
- maslinovo ulje
- limunov sok
- začini po ukusu
Sojine komadiće sat, dva pre upotrebe, prelijte toplom vodom u kojoj ste rastvorili začine po ukusu.
Ksenija je uglavnom za ovo zadužena. Ona voli biber, pa ta vodica bude dobro pobiberena, posoljena naravno, a ponekad doda malo aleve paprike, dimljene ili ljutkaste, kao i neke mešavine suvih začina, koju već imamo u kući - one tipa Vegete, samo zdravije varijante. Promešati ovo povremeno.
Uglavnom komadići popiju svu vodu. Ako ne, onda se višak tečnosti odlije.
Za ovu salatu je Ksenija samo izgrilovala komadiće na tiganju, sa jedva malo ulja.
U drugom tiganju se kratko dinstaju, na sasvim malo ulja, faktički na svojoj tečnosti, tikvice isečene na kolutiće i seckani šampinjoni.
U zdelu za salatu se stavi rukola, sitno iseckana dva mlada luka i jabuka sečena na tanke kriške.
Tome se dodaju grilovani sojini komadići i prodinstane tikvice i gljive.
Zaliti maslinovim uljem i limunovim sokom, dosoliti po ukusu i to je to.
No comments:
Post a Comment