Saturday, May 30, 2020

torta sa kestenom i višnjama




''Kesten i višnje? Mama, opet nešto izmišljaš? Što samo ne napraviš kesten pire i pitu sa višnjama?''

Kesten i višnje su omiljena kombinacija u tradicionalnim mađarskim slatkišima, ne znam da li ste znali. I ta je kombinacija ukusna vrlo - kiselkaste višnje tako podižu ukus kestena - nije da njega treba dizati, ali ako već može, što da ne.

Tortu sam pravila i u posnoj i u mrsnoj verziji - sladile smo se sa dve odlične tortice i vrlo sam zadovoljna idejom da na dalje nove torte tako isprobavam - u duplo odjednom.




Na slici je mrsna verzija torte - i mogu kazati da sam otkrila vrlo lepu tortu - kore su savršene, a fil je potpuno divnog ukusa.

Odrasla sam na mađarskoj kuhinji, mada moja baka nije pravila puno kolača - paprikaši su bili njena specijalnost. I pogačice od krompira, koje nikako da napravim baš takve kao njene... I naravno - kesten pire je bio deo i mog detinjstva. Pire od čistog kestena sam počela da nabavljam tek nedavno, bude ga u zemunskoj Efedri s jeseni - zamrznutog po pola kile, pa kupim par kesa za zimu. 

Samo, do sada mi nikada nije ni na kraj pameti palo da ga zbućkam sa višnjama. I da znate, da čak i dok sad ovo pišem, a pojela sam u slast skoro celu tortu sama - nenaviknut mozak na ovu kombinaciju, skuplja usta u taj neki otpor. Navika je čudo. Koje nam ne retko toliko odmaže, da je pravo čudo zapravo što to trpimo.




Sastojci za posnu koru:

Kako je tradicionalna mađarska kuhinja poooprilično daleko od veganske - recept za ovu koru sam pronašla u nekim drugim izvorima: ovog puta na sajtu Domaćica za vas.




Priprema posne kore:

Mutite tečnost dok ne postane čvrsta. 

Kao i kad mutite jaja, i sa akvafabom je pitanje kvaliteta akvafabe. Kvalitetnija se pokaže ona iz konzerve, jer su leblebije mnogo duže boravile u njoj, pa su imale mogućnost da lepo ispuste proteine u tu vodicu oko sebe. Ja sam koristila našu akvafabu - preostalu od kuvanja na našem šporetu. Nisam se nešto trudila ni da je dodatno ukuvavam - što kažu da pomaže. Sve u svemu - već i što se ovoliko umutilo, meni se činilo kao čisto čudo - jer navika je strašno jaka, a ko od nas je navikao da muti belanca bez jaja... Trebaće godine da prođu da nam se navika ustali, onako baš skroz. Dotle, uživajte u čuđenju. Ovo sa akvafabom je relatovno skoro uopšte i otkriveno - pre pet šest godina samo - tako da bi bilo nadobudno i pričati da nam je obično, jer nije. 

Dodajte šećer i ponovo mutite dok se on ne otopi, a vaše leblebija-belance ne postane čvršće.
Umešajte brašno i orahe.
Sipajte u modle obložene papirom za pečenje. Imam dve male okrugle modle, koje su taman bile za ovo. Naravno da torta može biti i četvrtasta - možete peći i samo jednu koru, pa je podeliti na dva ili tri dela - od volje vam.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C desetak minuta.

Masa za koru koju sam gurnula u rernu izgledala je ovako:





...a na donjoj slici je posna torta kad je složena - vidi se da ću na korama morati još da poradim ( nisu narasle kako bi se po izgledu mase moglo očekivati) - mada ona ista milica sa početka teksta, nije uopšte imala primedbi - čak šta više! Reče mi, onako u prolazu - dobra je torta mama. Što je WOW! od super odlične mlade kuvarice, moje trećice srećice u adolescenstskoj fazi razvoja, da se razumemo.






Sastojci za nevegansku koru:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašike brašna
  • 50 g mlevenih oraha
  • 5 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Fil (on je postan u obe verzije):
  • 500 g pirea od kestena
  • 120 g šećera u prahu
  • 100 g sojinog putera
  • 2 do 3 kašikice ruma
  • 300 ml slatke biljne pavlake
  • 200 g višanja
  • 4-5 kašika džema od višanja, ili nekog drugog kiselkastog džema
Za dekoraciju: mleveni orasi 50tak grama, slatka pavlaka i višnje po volji.

Okrugli kalup za tortu postaviti peki papirom.

Rernu zagrejati na 180°C.

Pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli, dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

U drugoj zdeli umutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne izbledi. 

Postepeno u ovo dodavati mešavinu brašna, a zatim i mlevene orahe.

Na kraju, pažljivo, umešati i umućena belanca.

Smesu usuti u pripremljen kalup i peći. Peći oko pola sata, ili malo više, dok čačkalice iz testa ne izađe skroz suva.

Ohladiti koru na rešetci.



Ova kora je fenomenalna - meka i ukusna, kako i priliči treadicionalnom mađarskom slatkišu.





Priprema kreme:

Umutiti puter sa šećerom u prahu. Dodati tome pire od kestena i rum i miksati dok ne bude baš dobro sjedinjeno.

Umutiti šlag i pomešati sa umućenim kestenom.
Staviti na pola sata u frižider.

Filovanje:

Obe kore prvo namažete džemom.
Trećinu kreme od kestena namažete preko džema.
Preko toga dodate višnje.
Pa preko višanja, drugu trećinu kreme.
Sad stavite drugu koru, s tim da je strana namazana džemom oddole.
Ostatkom fila premažete tortu odgore i sa strane, pa je pospete mlevenim orasima.
Tortu pre služenja hladiti u frižideru bar 4 sata.













No comments:

Post a Comment