''Kesten i višnje? Mama, opet nešto izmišljaš? Što samo ne napraviš kesten pire i pitu sa višnjama?''
Kesten i višnje su omiljena kombinacija u tradicionalnim mađarskim slatkišima, ne znam da li ste znali. I ta je kombinacija ukusna vrlo - kiselkaste višnje tako podižu ukus kestena - nije da njega treba dizati, ali ako već može, što da ne.
Tortu sam pravila i u posnoj i u mrsnoj verziji - sladile smo se sa dve odlične tortice i vrlo sam zadovoljna idejom da na dalje nove torte tako isprobavam - u duplo odjednom.
Na slici je mrsna verzija torte - i mogu kazati da sam otkrila vrlo lepu tortu - kore su savršene, a fil je potpuno divnog ukusa.
Odrasla sam na mađarskoj kuhinji, mada moja baka nije pravila puno kolača - paprikaši su bili njena specijalnost. I pogačice od krompira, koje nikako da napravim baš takve kao njene... I naravno - kesten pire je bio deo i mog detinjstva. Pire od čistog kestena sam počela da nabavljam tek nedavno, bude ga u zemunskoj Efedri s jeseni - zamrznutog po pola kile, pa kupim par kesa za zimu.
Samo, do sada mi nikada nije ni na kraj pameti palo da ga zbućkam sa višnjama. I da znate, da čak i dok sad ovo pišem, a pojela sam u slast skoro celu tortu sama - nenaviknut mozak na ovu kombinaciju, skuplja usta u taj neki otpor. Navika je čudo. Koje nam ne retko toliko odmaže, da je pravo čudo zapravo što to trpimo.
Sastojci za posnu koru:
Kako je tradicionalna mađarska kuhinja poooprilično daleko od veganske - recept za ovu koru sam pronašla u nekim drugim izvorima: ovog puta na sajtu Domaćica za vas.
- 100 ml aquafabe (tečnosti preostale od kuvanja leblebija)
- 80 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 130 g mlevenih oraha
- 20 g oštrog brašna
Priprema posne kore:
Mutite tečnost dok ne postane čvrsta.
Kao i kad mutite jaja, i sa akvafabom je pitanje kvaliteta akvafabe. Kvalitetnija se pokaže ona iz konzerve, jer su leblebije mnogo duže boravile u njoj, pa su imale mogućnost da lepo ispuste proteine u tu vodicu oko sebe. Ja sam koristila našu akvafabu - preostalu od kuvanja na našem šporetu. Nisam se nešto trudila ni da je dodatno ukuvavam - što kažu da pomaže. Sve u svemu - već i što se ovoliko umutilo, meni se činilo kao čisto čudo - jer navika je strašno jaka, a ko od nas je navikao da muti belanca bez jaja... Trebaće godine da prođu da nam se navika ustali, onako baš skroz. Dotle, uživajte u čuđenju. Ovo sa akvafabom je relatovno skoro uopšte i otkriveno - pre pet šest godina samo - tako da bi bilo nadobudno i pričati da nam je obično, jer nije.
Dodajte šećer i ponovo mutite dok se on ne otopi, a vaše leblebija-belance ne postane čvršće.
Umešajte brašno i orahe.
Sipajte u modle obložene papirom za pečenje. Imam dve male okrugle modle, koje su taman bile za ovo. Naravno da torta može biti i četvrtasta - možete peći i samo jednu koru, pa je podeliti na dva ili tri dela - od volje vam.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C desetak minuta.
Masa za koru koju sam gurnula u rernu izgledala je ovako:
...a na donjoj slici je posna torta kad je složena - vidi se da ću na korama morati još da poradim ( nisu narasle kako bi se po izgledu mase moglo očekivati) - mada ona ista milica sa početka teksta, nije uopšte imala primedbi - čak šta više! Reče mi, onako u prolazu - dobra je torta mama. Što je WOW! od super odlične mlade kuvarice, moje trećice srećice u adolescenstskoj fazi razvoja, da se razumemo.
Sastojci za nevegansku koru:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike brašna
- 50 g mlevenih oraha
- 5 g praška za pecivo
- prstohvat soli
Fil (on je postan u obe verzije):
- 500 g pirea od kestena
- 120 g šećera u prahu
- 100 g sojinog putera
- 2 do 3 kašikice ruma
- 300 ml slatke biljne pavlake
- 200 g višanja
- 4-5 kašika džema od višanja, ili nekog drugog kiselkastog džema
Za dekoraciju: mleveni orasi 50tak grama, slatka pavlaka i višnje po volji.
Okrugli kalup za tortu postaviti peki papirom.
Rernu zagrejati na 180°C.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom soli, dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
U drugoj zdeli umutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne izbledi.
Postepeno u ovo dodavati mešavinu brašna, a zatim i mlevene orahe.
Na kraju, pažljivo, umešati i umućena belanca.
Smesu usuti u pripremljen kalup i peći. Peći oko pola sata, ili malo više, dok čačkalice iz testa ne izađe skroz suva.
Ohladiti koru na rešetci.
Ova kora je fenomenalna - meka i ukusna, kako i priliči treadicionalnom mađarskom slatkišu.
Priprema kreme:
Umutiti puter sa šećerom u prahu. Dodati tome pire od kestena i rum i miksati dok ne bude baš dobro sjedinjeno.
Umutiti šlag i pomešati sa umućenim kestenom.
Umutiti šlag i pomešati sa umućenim kestenom.
Staviti na pola sata u frižider.
Filovanje:
Obe kore prvo namažete džemom.
Trećinu kreme od kestena namažete preko džema.
Preko toga dodate višnje.
Pa preko višanja, drugu trećinu kreme.
Sad stavite drugu koru, s tim da je strana namazana džemom oddole.
Ostatkom fila premažete tortu odgore i sa strane, pa je pospete mlevenim orasima.
Tortu pre služenja hladiti u frižideru bar 4 sata.
Recept sam pronašla na sajtu sa ambicioznim imenom: Zserbo.com.
No comments:
Post a Comment