- 400 g lisičarki
- 100 g šargarepe
- 100 g korena celera
- 1 veza mladog luka
- 300 g krompira
- 2 čena belog luka
- 60 g sojinog putera
- 1 kašika mlevene suve paprike
- 150 ml belog vina
- 750 ml supe od povrća (kod nas je to od povrtne kocke)
- soli i bibera po ukusu
- 1 list lorbera
- 5 klekinih bobica
- prstohvat mlevenog kumina
- 150 g biljne pavlake
- 1 veza mirođije
- 1 veza listova selena ( e ovo nisam pronašla - pa sma stavila vezu peršunovog lista)
- 2-3 kašike sirćeta
- 10tak grama suvih vrganja
- kašika gustina - opciono
Lisičarke se ne bi smele dugo prati. Trebalo bi ih prvo dobro iščetkati od prljavštine, pa ih brzo proprati pod jakim mlazom i hitro posušiti. Iseći na male komadiće - kaže recept.
E sad, meni je bilo žao da ih seckam na sitno, pa sam samo polovila veće po dužini.
Šumsko pile iseći na kockice pa ga kuvati desetak minuta. Tu vodu baciti.
Šargarepu, koren celera, vezu mladog luka i krompir iseći na parčiće željene veličine. Danas sam imala živaca da to budu sasvim sitne kockice.
Beli luk iseckati na sitno i prodinstati ga kratko na sojinom puteru. Dodati mlevenu papriku i zaliti belim vinom. U ovo ubaciti svo seckano povrće sem pečurki.
Usuti supu od povrća, posoliti i pobiberiti po ukusu, ubaciti lorber, bobice kleke i prstohvat mlevenog kumina. Kuvati ovo na jakoj vatri petnaestak minuta, dok povrće ne omekša skroz. Ovako je po receptu, mada sam ja kuvala skoro pola sata - ne sad baš na skroz jakoj vatri, ali jeste sve vreme intenzivno krčkalo.
Dodati pečurke, kuvati još desetak minuta, pa izvaditi lorber i bobice kleke. Da ne biste vijali sitne bobice kleke po šerpi, dobro je staviti ih u prazne kesice za čaj (kupujem ih u DM-u), ili neku od onih žičanih kuglica za čaj, koje mogu da se zatvore. Tako da kleka ispusti ukus, a da je ipak ne zadržimo u jelu.
Pred kraj kuvanja, razmutila sam kašiku gustina u sasvim malo hladne vode i usula u čorbuljak - taman da se još malo zgusne. Može i bez ovoga, ako ćete ga jesti kašikom, kao varivo. Meni je trebalo da bude gušći, da bih mogla da ga poslužim uz pečeni krompir.
Biljnu pavlaku za kuvanje razmutiti sa malo čorbice iz lonca, u to umešati iseckanu mirođiju i selen (tj peršunov list, ako selen ne možete da pronađete), Ovo umutiti u varivo.
Naravno, seckane začinske biljke možete dodati i bez pavlake.
Pred služenje umešati kašiku dve sirćeta - to ukus u mnogome podigne.
No comments:
Post a Comment