- 3 struka praziluka
- glavica kiselog kupusa
- 100 g integralnog pirinča
- 2-3 suve paprike
- nekoliko čenova belog luka
- lovorov list
- veza peršuna
- kašika dimljene aleve paprike
- soli i bibera po ukusu
- ulje
- opciono: dve kašike ulja, kašika brašna i još jedna kašika aleve paprike za zapršku
Praziluk iseći na kolutove i izdinstati. Kupus iseći na kockice, dodati u praziluk i dinstati bar sat vremena uz povremeno mešanje, na laganoj vatri.
Dodati oprani pirinač i začine po ukusu.
Pržiti ovo uz mešanje par minuta.
Umešati beli luk, seckani peršun, papriku isečenu na trake, pa preliti u nauljenu vatrostalnu posudu koja ima poklopac.
Doliti vode koliko mislite da treba - ja sam stavila dve i po šolje. Stavila sam i 2 lovorova lista. Peći poklopljeno, dugo, da se pirinač dobro raskuva.
Na pola pečenja, kad sam probala jelo, koje je već bilo vrlo ukusno, shvatila sam tačno koja je razlika od bakinog jela ( osim integralnog pirinča). Nije bilo zaprške. A bez zaprške, nema onog pravog ukusa bakinog jela, pa sam lepo zapšrku dodala. Ovo naravno ne morate uraditi, posebno ako ne volite zapršku. Kako ne pamtim kad sam zadnji put zapržavala jelo - sad sam ga zapržila sa uživanjem. Nikome neće biti ništa od poneke zaprške tu i tamo. Umerenost je važna.
Skinuti poklopac i peči dok se ne uhvati korica.
Znate li kakvo je ovo jelo? Mame probirljive dece će ga lako prepoznati. Ono kad napravite sarmu, pa deca pojedu samo punjenje, a vama teško da bacite toliki kupus, a i volite, pa sve to što oni ne pojedu, završi u vašem tanjiru. Eto baš takvo - puno zaprženog kiselog kupusa sa malo pirinča... Prste da poližeš.
No comments:
Post a Comment