Zaželela sam se pite, a jeo mi se i krompir i kupus - pa sam napravila ovu pitu, koja nam je danas bila umesto ručka. Videla sam više varijanti pite sa ovom kombinacijom sastojaka i neverovatno je kako je mnogo načina da se ova pita napravi. Neko krompir kuva, pa pasira, neko ga renda, neko renda i kupus na sitno... Nama je ova danas, baš ovakva bila fina - a neke druge ćemo probati neki sledeći put.
Većinu pita koje sam napravila, stavila sam na posebnu stranicu na blogu, pa ih možete pogledati: https://katinspajz.blogspot.com/p/retesek.html. Tu možete videti da sam pravila više pita sa kupusom:
- običnu pitu sa crvenim kupusom
- prhku pitu sa kupusom, nanom i brusnicama
- pita sa šampinjonima i krompirom
- pita sa kupusom i kinoom
- pita sa krompirom i ječmom
Potrebni sastojci:
- jedan praziluk
- pola veće glavice kupusa - može i crvenog i zelenog
- 5 osrednjih krompira
- veza svežeg peršuna ili kašika suvog peršuna
- kašika semena koprive (opciono)
- soli i bibera po ukusu
- pola kilograma kora za pitu
- nekoliko kašika ulja - maslinovog ili nekog drugog po izboru
Praziluk iseći na sitno i dinstati ga na malo ulja.
Kupus iseći na rezance, pa ga dodati na dinstani luk i dinstati dok ne postane slatkast. Treba da delimično zagori - da mu porumene ivice.
Iseći peršunov list i umešati u kupus.
Krompir iseći na kockice. Zagrejati ulje i u njega ubaciti krompir i ispržiti ga delimično. Ubaciti u njega seme koprive i promešati.
Kad je krompir skoro gotov, pomešajte ga sa kupusom, posolite i pobiberite po ukusu.
Pitu pravimo kako nam je volja - može se uvijati ovako u trouglove, kao što sam ja to radila, a može i u rolnu.
Trouglove sam pravila tako što sam gotove kore mazala mešavinom kisele vode i ulja, presavijala na trećinu, na donji kraj stavljala punu sipajuću kašiku nadeva i uvijala trouglove.
Rernu zagrejati na 200°C i peći pitu oko pola sata.
No comments:
Post a Comment