Wednesday, August 26, 2020

posna pasta sa patlidžanom i karamelizovanim lukom

 

Ako vam teško pada neminovan odlazak leta, evo jela za utehu. Uključite omiljenu muziku i spremite se za ples po kuhinji i trajanju jednog dvočasa - proći će očas, obećavam.
A ukus... a tek miris... prava jesenja rapsodija. A uz to, još i jedete pastu - ne znam kako vama - meni je to totalno quilty pleasure. 

Slatkasti karamelizovani luk, pa u rerni grilovane, tek malo gorkaste, kockice patlidžana i reski domaći paradajz sos. Eto iznenada Italije u vašem tanjiru.



Početak ove školske godine je svakojak, samo nije radostan. Osenčen je morem pitanja, strepnji i slutnji i svi bismo se radije okrenuli još kom letnjem danu. 

Jutrošnji pljusak ne daje nadu za takvo izbegavanje stvarnosti - pa, po principu - ako ne možeš da ih nadmudriš, a ti im se pridruži - evo pravog jesenjeg comfort food recepta.


Jelo je istinski izvrsno - pitanje je samo kako se ne setim češće da, omiljeni mi, patlidžan, spojim, sa, svima nam omiljenom pastom. 


Sada je pravo vreme da ovo napravite - jer patlidžana na pijacama ima u izobilju. On je jedna od retkih namirnica, koju preko zime ne nabavljamo lako. A nije baš neki kad se zamrzne. Prava sezonska hrana - ona najzdravija.





Upotrebljeni sastojci:
  • 3 okrugla manja patlidžana
  • 1 okrugla tikvica
  • 1 i po crveni luk, onako malo veći 
  • 4 čena belog luka
  • šaka svežeg bosiljka
  • 3 velika paradajza
  • pasta - za ovu količinu sosa potrebno je pakovanje od pola kile
  • pola šolje vina
  • maslinovo ulje
  • so i biber i ljuta paprika
  • kašika suvog peršuna
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašikica šećera
  • veganski parmezan - sameljete šolju indijskog oraha sa dve kašike nutritivnog kvasca, 1 kašikicom belog luka u prahu i pola kašikice soli


Rernu zagrejte na 200° C.


Isečite patlidžan i tikvicu na kockice i umešajte ih u malo zasoljenog ulja. 

Poređajte ih u jednom sloju u tepsiju - ne bi bilo loše da stavite peki papir ili silikonski podmetač za pečenje, da se ne bi zalepili za tepsiju.


Peći 25 minuta sa ventilatorom. Kockice treba da su meke iznutra a blago hrskave spolja - blago bi trebalo da se zarumene. Pazite da se ne preprže.


Luk isecite na tanke polumesece i u wok tiganju, na malo maslinovog ulja, pržite ga dok ne počne da karamelizuje. U nekom momentu možete staviti i kašikicu šećera u sredinu i pustiti da se šećer malo preprži. Ovog puta to nisam uradila. 


Obavezno sve vreme mešajte. Ovo će trajati dvadesetak minuta sigurno - ali se isplati. Ako vidite da luk zagoreva, dodajte malo ulja. Na kraju, u tako ugrejanu smešu uprženog luka, dodajte pola šolje vina, da sve deglazirate.

Mešajte još sasvim malo, dok vino ne ispari i sklonite sa vatre.


Iseckajte beli luk na sitno, a paradajz isecite na parčiće, pa ubacite u seckalicu sa kašikom suvog peršuna. Iseckajte na krupnije komadiće, ne baš skroz do kaše.


Stavite pastu da se skuva.


U drugom tiganju, na malo maslinovog ulja,  kratko prepržite beli luk, pa uspite iseckani paradajz i kuvajte dok tečnost ne ukuva na polovinu - uz stalno mešanje. Možete dodati kašikicu šećera - onu koju niste stavili u luk, da malo umine kiselost paradajza. Dodajte iseckani sveži bosiljak.


Kašiku gustina razmutite u malo hladne vode, pa dodajte u kuvani paradajz. Mešajte još malo, dok se sos ne zgusne, pa u njega ubacite karamelizovani luk. Promešajte, pa dodajte grilovani patlidžan i tikvicu.



Ovog sam puta sve smešala u jedan sos. Možete i samo pastu pomešati sa sosom od paradajza, a patlidžan posebno pomešati sa lukom, pa dodati odgore. Tako dobijete nešto hrskavije jelo. 


Posolite, pobiberite i pospite ljutom paprikom, po ukusu.


Pospite veganskim parmezanom.











1 comment:

  1. O, ovo mi se baš sviđa! Da nemam ručak od juče već danas bih isprobala, retka prilika da imam sve sastojke :-)

    ReplyDelete