Sunday, August 9, 2020

posni čokoladni kuglof sa tikvicama

- Ovakav kolač volim!
- Ovaj?!?
- Da, mama, koliko puta treba da ti ponovim, ovakav, ništa da ne stavljaš u njega. Nema suvog grožđa, ni komadića čokolade, niti ikakvih komada ičega, nema šta da se grize, nema krema, ništa. I ne stavljaj nikada nikakvu glazuru. Znaš onaj koji u hotelima obično bude za doručak, e takav.
- Hlebast kolač, mmm, omiljeni - dodaje glas preko skajpa, iz Nemačke.

Ček, da se štipnem, pričam li ja to sa svojom decom? Nema šta da se štipam, kolač je planuo - zvono je prazno. Totalno sam zbunjena. Ali totalno. Toliko da sam ga danas ponovo pravila. Da proverim je li joj stvarno toliko dobar. Jeste.


Ovo je presek današnje verzije - mramorne. Danas nisam u celu smesu umutila kakao, tek da ostane po mom - da ne pravim baš isti istacki.


Ovo je prvi ovakav kolač koji sam napravila. Onaj od juče, onaj koji je juče i pojeden. Dobro, deo smo odnele Lidiji i Dušanu, stiglo je jedno parče i do drugara, ali opet.

Znate ono kad dete uživa u kolaču koji ste mu spremili - pa sad, svejedno je koliko dete ima godina - osećaj rastapa...

A na kolač sam slučajno nabasala, švrljajući po blogu Holly Cow!!, odličnom izvoru proverenih veganskih đakonija. Svidelo mi je da ima u sebi tikvice, pošto se nekako u frižideru našlo više istih, ne znam baš kako, jer sam u poslednje vreme baš pažljiva sa nabavkom.

Već sam pravila čokoladni kuglof sa tikvicama,koji je bio odličan, samo nije veganski, pa evo sad posne varijante dobrog kolača sa, za kolač, neobičnim sastojkom.


Potrebni sastojci:

  • 2 šolje narendanih tikvica
  • 1 šolja soka od pomorandže, onoga sa pulpom
  • 2 kašike sosa od jabuka - ovo je po originalnom receptu - a ja sam stavila tri parčeta jabuke, a u drugom pravljenju nisam imala ni jabuku, pa sam stavila breskvu. Inače, umesto sosa od jabuka, koji je čest sastojak kad su američki recepti u pitanju, stavim izblendane kuvane jabuke i to bude u redu.
  • 1 komad svežeg đumbira, oko 1 cm debeo
  • 1 kašikica arome vanile
  • 1/2 šolje kvalitetnog maslinovog ulja
  • 1/2 šolje mlevenih oraha
  • 2 šolje belog brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • pola praška za pecivo
  • 1 1/4 šolje šećera
  • 1/4 kašikice soli

Rernu zagrejati na 175°C.

Kalup za kuglof podmazati i pobrašnjaviti. 

E sad, znate ono kad slučajna greška napravi WOW stvar? Ako ste se pitali odakle šare na kuglofu, pa eto, od greške. Kad se prave čokoladni kuglofi, onda se kalup posipa kakaom. Sem kad to smetneš sa uma. Tako sam, kalup neobičnog oblika, posula običnim brašnom i napravila su se bela ostrvca, koja su se ispekla u zanimljive šare.



Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U blender staviti sok od pomorandže, maslinovo ulje, parče đumbira ( oljuštiti mu koru), parčiće jabuka i ekstrakt vanile. Sve dobro samleti.

Pomešati dobro suve i tečne sastojke. Dodati rendane tikvice i mlevene orahe.

Izručiti smesu u kalup za kuglof i peći oko 45 minuta. Proverite čačkalicom je li pečen.

Po vađenju iz rerne, ostaviti kolač desetak minuta u kalupu ( ako izdržite od divnog mirisa koji se širi).

Kolač možete preliti rastopljenom čokoladom, ili glazurom od marmelade od pomorandže ili ga samo posuti prah šećerom. Ili, ako vam je zabranjeno, kao što meni jeste, nemojte ništa - biće svejedno odličan.







1 comment: