Stoji li i vama radič dugo u frižideru? Ne znam šta mi se to dešava, ali i kad ga kupim i kad ga dobijem na poklon (što je sada bio slučaj), sve odlažem spravljanje jela sa njim i nikako ne znam šta mi je. Srećom je on strpljiva neka biljkica, pa čeka i ne kvari se lako...
Salata je vrlo zanimljivog ukusa i baš prija po ovom vrućem danu. Gorkast ukus radiča i slatkasta šargarepa, pa na to još slađa nektarina. Što volim kad umuljam malo voća u salatu... Možda zbog one babine obavezne kašike šećera u salati, koju ne stavljam...
A umela sam i da ga jedem sa testeninom - i to mi se svidelo: radič u pasti sa lukom i orasima.
Znam da ga ima po prodavnicama, ali ga nekako ne vidim i ne posežem za njim. Ovaj sam dobila na poklon - po principu - ti ćeš sigurno znati šta sa njim. Pola je završilo u ovoj salati, koju sam podelila sa zetom - znam da moja deca neće ni probati.
A salata je stvarno odlična. Može se jesti i sama. Sa projicama je savršena. Verujem da se lepo kombinuje sa svim i svačim i izuzetno je atraktivna za staviti je pred goste.
A druga polovina čeka inspiraciju - sve bih je pre stavila u nešto teže jelo - nešto zapečeno u rerni...
Potrebni sastojci:
- polovina glavice radiča
- nekoliko šargarepa - neka ih po zapremini kad ih naribate bude koliko i radiča
- 2 tvrđe nektarine
- 2 mlada luka ili jedan manji praziluk, ili i jedno i drugo
- nekoliko čenova belog luka ( opciono)
- pušla svežeg peršuna ili korijandera ili celerovog lista ( opciono)
- malo sveže nane, a i bosiljak se lepo slaže uz ovo
- aćeto balsamico - par kašikica po ukusu
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- soli po ukusu
Mladi luk iseckati na sitno, a beli luk na još sitnije.
Pomešati maslinovo ulje, aćeto, so, sitno iseckani luk i limunov sok, pa ostaviti da se ukusi prožmu, dok ostalo iseckate.
Šargarepu narendati onoliko fino koliko volite. Možete je i samo guliti ljuštilicom na trake, ovog puta sam tako uradila.
Radič narezati na tanke trake.
Nektarine iseći na tanke polumesece, a može i na kockice.
Sveži zeleniš iseći isto na sitno. Nisam imala ni svežeg peršuna, ni celra, ni korijandera - prosto neverovatno, ali sam nane stavila baš dosta.
Sve pomešati i uživati.
No comments:
Post a Comment