Saturday, January 2, 2021

burger od tikvica i kinoe

I believe that when we satisfy our appetites, the fullness of our lives expands. - kaže Gena Hamshaw, mlada autorka kuvara iz kog sam uzela ovaj recept. Kaže još i to da nije ljubitelj veganskih burgera. Šta bi tek bilo da jeste...

Ovaj je burger savršen. 



Vrlo je nežan ovaj burger  - hrskav je spolje, ali jedva, jer ga nisam prepekla. A iznutra je mek. Tek malo vlažan. Vrlo ukusan - tikvice i mirođija daju onu notu poznatu iz detinjstva. Pomalo liči na mamin fašir, onaj sa pola mesa pola soje, koji je toliko puta pravila.

Može se jesti i bez hleba - jedan sam tako i pojela.




Potrebni sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • glavica luka od oko 150 g
  • 1 čen belog luka
  • 1½ šolja, oko 250 g rendanih tikvica
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika suvog peršuna
  • ½ šolje (70g) tostiranih bundevinih semenki
  • 1½ šolje (250g) kuvane leblebije
  • 1 šolja (185g) kuvane kinoe
  • 2 kašike sveže seckane mirođije ( ili kašikica suve)
  • 1 kašika svežeg seckanog origana ( ili pola kašikice suvog)
  • 1 kašikica aleve paprike
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika čia semenki
  • vode po potrebi

Rernu podgrejati na 190°C. 

Čia semenke potopite u malo vruće vode da nabubre.

Ugrejte ulje i na njemu dinstati luk i beli luk oko pet minuta. Dodati tikvice i dinstati ih dok ne omekšaju. Dodati nabubrele čia semenke i promešati. Začiniti solju, biberom i alevom paprikom, po ukusu. 




Samleti bundevine semenke sa ¾ kašikice soli. Dodati kuvane leblebije, kuvanu kinou (na kraju posta sam napisala kako se kuva kinoa, ako nekome treba), mirođiju, origano i alevu papriku. Mleti dok se sve ne sjedini, ali tako da leblebije ostanu ipak nesamlevene do kraja. Ako treba, dodajte malo vode. 

Pomešajte sad rukama ovu smesu sa dinstanim tikvicama. Proverite je li dobro začinjeno. Napravite 6 burgera. 




Tepsiju postaviti peki papirom, poređati na njega burgere i peći ih 10 minuta, pa prevrnuti i peći sa druge strane još petnaestak minuta.






Najbolji način da skuvate kinou:

Stavite je u cediljku i dobro je isperite pre kuvanja, jer će biti gorkasta ako to ne uradite.

Procedite i stavite u šerpicu u kojoj ćete je kuvati.

Na šolju kinoe, stavite dve šolje vode. Da biste dobili šolju kuvane kinoe, treba staviti trećinu šolje suve kinoe i dve trećine šolje vode.

Zagrevajte dok ne baci ključ, pa smanjite vatru toliko da krčka pod poklopcem.

Kuvajte 15tak minuta, dok kinoa ne upije svu vodu.

Isključite vatru, promešajte kinou viljuškom i ostavite poklopljeno još desetak minuta.






[the_ad id=”666″]





No comments:

Post a Comment