Saturday, January 23, 2021

karfiol sa bademima, grožđicama i kaparima

 


Nema šanse da dođem iz prodavnice bez karfiola ili brokolija. Kupujem ih jednako često kao luk ili krompir. I pripremam isto tako često, ne bacam ih nikako, naravno. Svi volimo da ih jedemo. I sad sam pronašla još jedan super fini način da pripremim karfiol.




Potrebni sastojci:

  • 1 glavica karfiol
  • maslinovo ulje i sojin puter - po par kašika
  • 3 kašike prezli
  • šaka badema
  • šaka grožđica
  • kašika sirćeta
  • kašika kapara
  • kašika suvog peršuna
  • kašika vlašca
  • kašika estragona
  • soli i bibera po ukusu



Rernu podgrejte na 175 °C,

Prezle prepržite par minuta na podgrejanom puteru u tiganju, uz stalno mešanje - dok ne zazlate. Prebacite u neku posudu.



Na osrednje jakoj vatri, na kašici maslinovog ulja prepržiti bademe par minuta, da postanu hrskavi.

Posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Kad se ohlade iseckati ih. Ne presitno.

 


Isecite karfiol na 'šnicle' debele oko centimetar.

Zauljite malo tiganj i prepecite na laganoj vatri svako parče sa obe strane.




 Poređajte šnicle u vatrostalnu posudu i gurnite u rernu na petnaestak minuta, da zazlate.

Grožđice sasvim lagano prokuvajte u mešavini kašike sirćeta, pola kašike sojinog putera i kašike vode - tek da nabubre. Trebaće najviše pet minuta.

Pomešajte sada u ovo začinske trave i iseckane bademe, pa pospite preko pečenog karfiola. A preko toga prespite pržene prezle.








No comments:

Post a Comment