Sunday, January 24, 2021

vegan kuglof sa bundevom


Mekan, sočan, mirisan, hrskave korice - nismo ga čak ni prah šećerom posipali, iako bi bio fotogeničniji dosta. Svima se svideo, a kritičara juče za stolom je bilo podosta. 




Napravila sam do sada dosta veganskih kolača sa bundevom, evo nekih:

i podosta neveganskih, među kojima se jedan mora izdvojiti: čuveni mafini koje su moja deca nosila obavezno na ovogodišnje žurke, koje sam nekoliko puta veganizovala, ali još uvek nisma sasvim zadovoljna ukusom.








Potrebni sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1 kašikica mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 kašikica mlevenih klinčića
  • 1/2 kašikice soli
  • 1 šolja maslinovog ulja 
  • 2 šolje šećera
  • šolja sojinog mleka
  • 1 kašika sirćeta
  • 425 g pečene bundeve
  • malo prezli
  • 1 kašika čia semenki

Pečenu bundevu izmiksati.

Rernu podgrejati na 175° C.

Kalup za kuglof podmazati uljem i posuti prezlama.

U mlako sojino mleko umešati sirće i ostaviti da se mleko zgruša.

Kašiku čia semenki preliti sa dve kašike vrele vode i ostaviti ih da nabubre.

Pomešati suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine i dobro promešati.

Tečne sastojke isto dobro pomešati, pa ih postepeno dodavati u suve, dok mikser radi.



Presuti smesu u kalup i staviti kuglof da se peče.





Peče se oko sat vremena. Proveriti čačkalicom da li je pečen, pa izvaditi iz rerne kad jeste.

Ostaviti ga u kalupu petnaestak minuta, pa pažljivo okrenuti na rešetku da se ohladi skroz.



Mislim da bi mafini od ove smese bili isto izvrsni. 
Recept sam pronala ovde, samo sam mu dodala čia semenke i biljni jogurt zamenila mlekom sa kašikom sirćeta.



No comments:

Post a Comment