Sunday, January 10, 2021

posni čokoladni kuglof sa bundevom


Čokoladnih kuglofa nikad dosta. Ovaj je sa duplom bundevom - u testu ima skoro pola pečene bundeve, a ima podosta i u glazuri. Plus tajni sastojak glazure, koji podiže, ovaj, sasvim običan zapravo, kolač u nebesa.



Potrebni sastojci:

  • 1 šolja sojinog mleka
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 3/4 šolje brašna
  • 3/4 šolje kakaoa
  • 1 1/2 kašikica praška za pecivo
  • 1 1/2 kašikice sode bikarbone
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašikice muškatnog oraha
  • 3/4 kašikice soli
  • 2 šolje šećera
  • 1/3 šolje javorovog sirupa
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 475 g pečene samlevene bundeve
Plus za glazuru: malo pečene bundeve, šećer u prahu, cimet i mlevena čili paprika.




Rernu podgrejati na 175°C.

Podmazati kalup za kuglof i posuti ga brašnom ili prezlama. Ako imate silikonski, bolje uzmite njega - ovaj kuglof je malo lepljiviji.

Sojino mleko sasvim malo podgrejati i sipati u njega limunov sok. Ostaviti da odstoji da se mleko malo zgruša.

Brašno pomešati sa kakaom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom, cimetom, mlevenim đumbirom, muškatnim orahom i solju.

Mikserom dobro izmešajte šećer sa javorovim sirupom, uljem i ekstraktom vanile. Dodati mlevenu pečenu bundevu i mutiti još malo. Sad doadavti naizmenično, iz nekoliko puta, sojino mleko i brašno. Ne mutiti previše, već tek da ne bude grudvica. 

Presuti smesu u kalup i peći dok vam čačkalica ne kaže da je ispečeno. Ostaviti da se hladi pola sata u kalupu, pa prevrnuti na rešetku da se ohladi.

Glazuru sam napravila od oka: dve velike kašike, one za sipanje variva pečene bundeve, pola kašikice cimeta, prah šećera da se dobije tektura koja ne curi previše (oko 250 grama) i malo mlevene čili paprike.

Ljutina tako divno podiže ukus bundeve, da prosto morate probati. Skoro da ne verujem koliko je dobro.






No comments:

Post a Comment