Prebranac sa punjenim paprikama na južnjacki način objavila je letos Ivana Stevanović, profesorka Srednje medicinske škole u našoj grupi na fejsu: Kad mama kuva veganski. Ovo je jelo omiljeno u njenoj porodici. Takvi su recepti pravo blago. Od onda planiram da ga napravim i nikako da postignem. Pravila sam jesenas sočivo na ovaj način i ispalo je savršeno.
Pоtrebni sastojci:
- 1/2 kg pasulja bilo koje vrste
- 4 glavice crnog luka
- 2 glavice crvenog luka
- 4 šargarepe
- 50 g celera
- 4 - 5 svežih ili suvih paprika, najbolje žutih duguljastih sa zaobljenim vrhom (Ivanin savet), a može
- par zrna bibera
- mala ljuta suva paprika
- 1 kašikica šećera
- 2 listića lovora
- soli i suvog začina po ukusu
- suvog peršunovog lista
- mirođije
- 3 kašike aleve paprike
Na ovaj način možete spremati sve vrste pasulja, ali i sočivo.
Pasulj prebrati i oprati pa ga skuvati da baci ključ. Procediti. Vodu u kojoj se kuvao baciti.
Naliti novu vodu, ubaciti par zrna bibera i jednu malu ljutu papriku i kuvati pasulj dok se dobro ne skuva.
Luk iseckati na sitno. Šargarepe i celer narendati.
Suve paprike potopiti u vruću vodu na pola sata.
Povrće dinstati. Prvo luk sa šećerom, pa šargarepu i celer. Dok se povrće dinsta dodati sve začine osim aleve paprike i dinstati sa povrćem. Na kraju, kad se sve dobro udinsta, izvaditi lovorov list i dodati i alevu papriku. Dinstati još minut dva.
Pasulj procediti i sipati u vatrostalnu zdelu.
U zdelu sipati i dinstano povrće i dobro promešati.
Paprike napuniti ovom mešavinom i zabosti ih u ostatak smese.
Dodati dve kutlače čorbe u kojoj se kuvao pasulj, ili više ako je potrebno.
Ja sam uzela kutlaču čorbice i kutlaču pasulja i samlela, da dobijem malo gušću čorbicu, jer sam kuvala neki zaista džinovski pasulj. A pošto sam, tek kad sam stavila u rernu, shvatila da sam izostavila alevu papriku, samlela sam sa alevom još malo pasulja i čorbice pa sam naknadno rasporedila.
Ubacite u rernu na 220°C i pecite dok voda ne ispari i ne stvori se korica na površini pasulja.
Uz pasulj poslužite bukovaču, posoljenu i pečenu na foliji u rerni. Pre služenja na bukovacu spustite nekoliko kapi javorovog sirupa odozgo da se rastopi. Uz malo cvekle, eto divnog obroka.
No comments:
Post a Comment