- za testo:
- 1/2 kg brašna - koristila sam tip 400
- 250 ml kisele vode
- 20 g svežeg kvasca
- 2 kašikice šećera
- 1,5 kašikica soli
- 5 kašika ulja - koristila sam maslinovo
Zagrejati, ali samo malo, pola decilitra kisele vode i staviti u nju šećer i kvasac.
Kad ovo nadođe, umešati brašno, so i ulje, i ostatak kisele vode, malo po malo. Ja to radim u stojećem mikseru. Pa ga tek pred kraj još malo izmesim, dok ne postane takvo da se ne lepi za ruke. Pokrijem i pustim da naraste.
Ako vam je u kuhinji hladno ( kao što je u mojoj prošlog vikenda bilo, jer smo bile u sred avanture: Kako jedna žena da otme sa nekog stovarišta pelet, kad su stovarišta pod opsadom ljutitih muških), pa ovo ide sporo, ugrejte rernu na par minuta na 200°C, pa je isključite. Posudu sa testom stavite u rernu - podići će se brže.
- 3 velika luka
- četvrt glavice crvenog kupusa
- dve ljute paprike
- par kašika ulja
- so i biber po ukusu
Kad testo poraste, prebacite da na pobrašnavljenu površinu i razvucite oklagijom.
Pre toga, pripremite kalup za pečenje - postavite ga peki papirom ili ga premažite.
I uključite rernu da se greje na 180°C.
Sad pazite da to razvlačenje oklagijom uradite strpljivije od mene - da vam testo bude tanje, pa da babka bolje izgleda. Jer, kad ima više slojeva - bolja je.
Pospite ravnomerno nadev po površini.
Uvijte u rolnu. Neka vaša rolna bude čvršća od moje - da vam nadev ne ispada.
Presecite rolnu na pola oštrim nožem. Možete pre ovoga rolnu prebaciti u zamrzivač na 5 do 10 minuta, da bi se testo lakše seklo, ali ne mora.
Upletite dve polovine rolne i prebacite u pripremljen pleh. Možete sad opet ostaviti testo da narasta jedno pola sata. Ja nisam imala vremena ni strpljenje, pa sam ovaj korak preskočila. Od volje vam - neće se nešto puno promeniti krejnji ishod.
Pecite dok se ne ispeče kako treba. Proverite kako stavri u rerni stoje, pa prekrijte peki papirom, ako vam se učini da se gornja kora peče prebrzo.
Meni je pečenje trajalo 45 minuta.
Budite strpljivi i sačekajte da se babka dobro prohladi, ap je tek tada vadite iz kalupa.
Nadam se da će vam se svideti i miris i ukus.
Možete je jesti samu, kao kolač - sa malo sojinog putera odgore je odlična.
Ili uz čorbu i varivo - divno dopunjuje ukus.
Odlično se ponaša i sutradan - kad smo je tostirali u pećnici na vruć vazduh bila je možda i bolja nego prvog dana.
No comments:
Post a Comment