Friday, October 22, 2021

babka sa kupusom


Godinama pratim blog smitten kitchen. Nema baš puno veganskih recepata, pa ne mogu da kuvam baš po njenim receptima često, ali volim kako kuva i kako slika. Sve je nekako sasvim obično, potpuno nepretenciozno, a super. 
Njen recept za babku sa lukom - bialy babku poslužio je kao inspiracija za ovu babku.





Nekako baš i nisam sva svoja ovih dana - nije korona, srećom, ali jeste jaka upala grla koja me savladala uprkos svim naporima da je pobedim. Ne samo da mi je onemogućila da govorim, već u velikoj meri i da mislim. Sad kad kucam recept, prolazi, ali opet ne baš tempom koji bih očekivala, posebno ako razmotrim sav trud koji ulažem u čajeve, propolise, đumbire, crne kimove, ehinacee, C i ostale vitamine, homeopatije i još razna pomoćna lekovita sredstva oficijelne medicine. A babku sam mesila kad je sve ovo tek počinjalo - prošlog vikenda i vidi se.

Ne znam gde mi je mozak bio da testo nisam rastanjila koliko treba, a onda ga nisam ni pritisnula - pa fil ispada sa svih strana.






Samo, pošto iskustvo kaže da neće uskoro biti prilike da ponovim ovaj recept, jer se bojim odmazde hiljade sačuvanih recepata koji strpljivo čekaju da im se posvetim -  sela sam ovaj da istipkam sad. Jer, otići će recept među fajlove koji čekaju na objavljivanje. Super recepti, ali ne vredi - nisu objavljeni kad sam ih spremala i, sva je prilika, neće nikad ni biti.

Babka je prošla proveru - dobila je ocenu: 'ovo ti je fino mama' - što je izvrsno na peti stepen u nekim drugim kućama - tek da možete da se orijentišete koliko je ova babka super.  





Babka koja me je inspirisala - baily babka, pravi se sa samo sa lukom. Samo, ja nisam izdržala da ne potrošim četvrt glavice crvenog kupusa - tako je nastala ova varijacija.

Originalan recept podrazumeva testo sa jajima i mlekom - što se kod nas više ne pravi, sem ako nema baš izbora. Tako da sam taj deo promenila. 



Potrebni sastojci:


- za testo:

  • 1/2 kg brašna - koristila sam tip 400
  • 250 ml kisele vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 kašikice šećera
  • 1,5 kašikica soli
  • 5 kašika ulja - koristila sam maslinovo

 

Zagrejati, ali samo malo, pola decilitra kisele vode i staviti u nju šećer i kvasac.

Kad ovo nadođe, umešati brašno, so i ulje, i ostatak kisele vode, malo po malo. Ja to radim u stojećem mikseru. Pa ga tek pred kraj još malo izmesim, dok ne postane takvo da se ne lepi za ruke. Pokrijem i pustim da naraste.

Ako vam je u kuhinji hladno ( kao što je u mojoj prošlog vikenda bilo, jer smo bile u sred avanture: Kako jedna žena da otme sa nekog stovarišta pelet, kad su stovarišta pod opsadom ljutitih muških), pa ovo ide sporo, ugrejte rernu na par minuta na 200°C, pa je isključite. Posudu sa testom stavite u rernu - podići će se brže.




A dok čekate da se testo podigne, napravite fil. Evo šta sam ja stavila:

  • 3 velika luka
  • četvrt glavice crvenog kupusa
  • dve ljute paprike
  • par kašika ulja
  • so i biber po ukusu

Povrće iseckate i dinstate na ulju, kao kad pravite krpice sa kupusom.
Ako ste baš raspoloženi da pojačate ukus - negde pred kraj u sredini tiganja prepržite jednu kašiku šećera dok ne karamelizuje i zalijte jednom čašom vina. Ali ovo ne mora.

Začinite i ostavite sa strane da se prohladi.




Kad testo poraste, prebacite da na pobrašnavljenu površinu i razvucite oklagijom.

Pre toga, pripremite kalup za pečenje - postavite ga peki papirom ili ga premažite.

I uključite rernu da se greje na 180°C.

Sad pazite da to razvlačenje oklagijom uradite strpljivije od mene - da vam testo bude tanje, pa da babka bolje izgleda. Jer, kad ima više slojeva - bolja je.

Pospite ravnomerno nadev po površini.



Uvijte u rolnu. Neka vaša rolna bude čvršća od moje - da vam nadev ne ispada.

Presecite rolnu na pola oštrim nožem. Možete pre ovoga rolnu prebaciti u zamrzivač na 5 do 10 minuta, da bi se testo lakše seklo, ali ne mora.

Upletite dve polovine rolne i prebacite u pripremljen pleh. Možete sad opet ostaviti testo da narasta jedno pola sata. Ja nisam imala vremena ni strpljenje, pa sam ovaj korak preskočila. Od volje vam - neće se nešto puno promeniti krejnji ishod.

Pecite dok se ne ispeče kako treba. Proverite kako stavri u rerni stoje, pa prekrijte peki papirom, ako vam se učini da se gornja kora peče prebrzo.

Meni je pečenje trajalo 45 minuta.




Budite strpljivi i sačekajte da se babka dobro prohladi, ap je tek tada vadite iz kalupa.







Nadam se da će vam se svideti i miris i ukus.

Možete je jesti samu, kao kolač - sa malo sojinog putera odgore je odlična.

Ili uz čorbu i varivo - divno dopunjuje ukus.

Odlično se ponaša i sutradan - kad smo je tostirali u pećnici na vruć vazduh bila je možda i bolja nego prvog dana. 




 


 




No comments:

Post a Comment