Thursday, November 11, 2021

posna vekna sa jabukama


Ako vam je potreban kolač za malo dete koje ne jede još uvek kolače se šećerom, a pri tome je intolerantno na kravlje mleko i još vam je drugarica donela pun sanduka jabuka - ovaj je kolač savršen za vas.

Da...dolazi mi unuka. A videli ste da sam pravila onu divnu tortu Zagreb? Samo, ona još uvek ne jede takve slatkiše, pa sam morala nešto drugo da smislim. Ovo ispade odlično. 






Sećate li se kolača sa bundevom koji sam pravila pre desetak dana?

Posni kolač sa bundevom i lešnicima je sa istog sajta kao i ovaj o kom vam danas pišem - Rabbit and Wolves. Jednako nisu puno slatki, ali jesu slatkasti. I na ovaj kolač se može namazati pekmez ako ste fan jako slatkog. Ali ne mora. 

Ovde je originalan recept. Malo sam ga promenila - stavila sam čia semenke, jer nisam imala jako ukuvane jabuke, koje menjaju jaja.









Angelini se kolač jako svideo, a njоj je svakako i bio namenjen. Puno pogodak! Ovo na slici je drugo parče. Prvo je smazala za čas. A i Dušan i Lidija su se oduševili. Tako da im je ostatak zapakovan, a koliko sutra pravimo ga opet.




Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje neke biljne masnoće - ja koristim maslinovo ulje, ali može i sojin puter ili, ako koristite, margarin
  • 1/2 šolje javorovog ili nekog drugog slatkog sirupa. Za nevegane može i med.
  • 1/2 šolje sosa od jabuka ili mlevene kuvane jabuke
  • dve kašikice čia semenki
  • 2 kašikice esencije vanile
  • 2 šolje brašna - možete mešati brašna po volji, ja sam sad stavila samo belo
  • kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašikice nekog od začina za pite s jabukama - kupovnog miksa ili vaše, svejedno - može i samo cimet
  • 1/2 šolje biljnog mleka
  • 2 veče jabuke iseckane na kockice









1. Rernu zagrejati na 175 °C.

2. Ako nemate sos od jabuka, kao što mnogi od nas nemaju, skuvajte dve jabuke u malo vode, pa ih izmeljite kao za bebi kašicu. Vodu odlijte ili popijte, nemojte je mleti sa jabukama. U te miksane jabuke ( odmerite pola šolje, naravo), još tako vruće, umešajte dve kašikice čia semenki. 

2. Pleh u kome ćete peći kolač postaviti peki papirom ili namazati ulje. Ja dno postavim papirom, a stranice premažem uljem.

3. Dobro izmešajte pola šolje neke masnoće ( koristila sam ovaj put maslinovo ulje, nama ne smeta ono u kolačima, čak šta više - volimo ga) i pola šolje slatkog sirupa. Ja to radim u stojećem mikseru. Pustim ga da vrti a ja se smucam okolo po kuhinji...

4. Mlevene jabuke pomešane sa čia semenkama, kad se malo prohlade, i kašikicu dve esencije vanile, ulijte u mikser da se i to dobro pomeša.

5. Brašno - 2 šolje, kesicu praška za pecivo, prstohvat soli, kašikicu dve cimeta i još koji zimski začin za kolače volite, dobro promešajte.









6. U smesu umešanu mikserom dodajte postepeno pola miksa sa brašnom, pa pola šolje nekog biljnog mleka, pa drugu polovinu brašna. Dobro sjedinite. Mekom špatulom skinite sa zidova suda ako je ostalo suvih sastojaka na njima, pa i to umiksajte.

7. Isecite na kockice dve velike ili tri manje jabuke. Umešajte to u smesu.

8. Izlijte smesu u pripremljeni kalup i gurnite u rernu na pola sata do 45 minuta. Prekrijte peki papirom ako primetite da gornja strana naglo dobija boju.

9. Kad čačkalica potvrdi da je kolač ispečen, izvadite ga i dopustite mu da se ohladi, da se ne bi mrvio dok ga budete sekli.









24. januar 2022.

Pravim ovaj kolač već peti put. To je izuzetak bez presedana, ali nema mi druge - traže ga. Ovog puta me molila Ksenija.

U kolač sam stavila skoro sve isto kao u receptu gore, samo sam stavila šolju brašna od polbe  i šolju belog brašna. I ovog puta sam imala rižin sirup, pa sam njega upotrebila. I da... nisam stavila maslinovo, već kokosovo ulje.

Slike će kazati više od reči...














No comments:

Post a Comment