Friday, November 12, 2021

pikantno varivo od praziluka i sočiva

 


 ... i leblebija, samo one nisu stale u naslov :).

Ovo se jelo spremi baš brzo - dok isečete praziluk i properete sočivo i otvorite konzarvu sa leblebijama ( ako nemate skuvanih u frižideru), već ste na pola puta, a šporet posle sve odradi sam. Taman se uklopilo i koliko sam juče imala vremena da skuvam ručak. 

Jako nam se svidelo, samo da vam kažem.




Na ovo savršeno jelo naletela sam juče na instagramu na profilu Lucy & Lentils - odličnom plante based blogu i u dva koraka rešila da ga spremim. Mogla sam to jer nam je špajz već tako dizajniran - u njemu ima uvek i kokosovog mleka i kuvanih leblebija i sočiva i karija i kurkume. Praziluk ni ne izlazi iz frižidera, čini mi se, toliko ga koristimo.

Ne bih se mogla pohvaliti da je to oduvek tako bilo. Malo po malo, promenismo navike i vrlo sam time zadovoljna. Kao i naši stomaci, ali i kućni budžet, što u današnje vreme nije za zanemariti. Ovo jelo je ukusno, greje, daje sitost i finu energiju, a ne ostavlja težinu u stomaku.




Potrebni sastojci:

  • 150 g crvenog sočiva
  • 1 veći struk praziluka
  • 4 čena belog luka
  • oko 4 cm đumbira
  • 2 ljutkaste paprikice
  • 400 g kuvanih leblebija
  • 400 ml kokosovog mleka
  • oko pola litre biljnog bujona, pravog ili od kocke
  • malo nekog finog ulja - kašika dve

  • 1 kašikica karija
  • 1 kašikica kurkume
  • 1/2 kašikice čili papričice
  • soli i bibera po ukusu
  • ko voli, kumin se isto super slaže








1. Praziluk, beli luk i đumbir iseći na sitno.

2. Na sasvim malo ulja prepržiti pratiluk, beli luk i đumbir.

3. Umešati začine i donstati još minut dva, da se ukusi prožmu.

4. Umešati kuvanu leblebiju, crveno sočivo, kokosovo mleko i biljni bujon.

5. Smanjiti vatru i kuvati dok se sočivo ne skuva. Biće gotovo za dvadesetak minuta.

6. Odvadite nekoliko kašika variva i sameljite u blenderu, pa vratite u činiju - tako ćete dobiti kremastije varivo, ako volite.


 









No comments:

Post a Comment