Tuesday, January 18, 2022

gurabije

 


Nisam nikada pravila gurabije. Ali sam tu i tamo da natuknem mami da mi ih nije dovoljno često pravila. Umela sam da 'zaboravim', pa da joj prebacujem da ih nije mesila godinama. Tako je ovog puta insistirala da slikam, da bi imala dokaze da mi ih je ipak pravila.






Ovo je starinski recept za gurabije.

Ovako ih je moja mama pravila oduvek - nije menjala recept. Ima mama običaj da mi ispiše recepte, da se ne bi izgubili. Mislim da joj je bilo žao što svoju mamu nije nikada pitala kako je neke stvari kuvala - pa smo ostali bez dragocenih pogačica od krompira, recimo. Nikada nismo uspele da ih napravimo kako ih je baka pravila.





Potrebni sastojci:

za testo

  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 dl svinjske masti
  • 150 g prah šećera
  • 3 žumanceta
  • 1 celo jaje
  • pola praška za pecivo
  • na vrh noža salagarije (ledeni kvasac ili amonijum bikarbonat ili liciderski kvasac) - a uspeće i bez nje
  • brašno tip 500 - dovoljno da se umesi tvrdo testo

za preliv:

  • dve šake oraha
  • dve šake šećera
  • 3 belanca





Ovo se umesi i stavi se bar na pola sata u frižider.




aw





Testo se razvije na debljinu prsta i vade se oblici modlicama kakve imate.

Belanci se umute.

Orasi se iseckaju na sitno i pomešaju se sa šećerom.

Oblici od testa se umaču u belanca, pa u orahe sa šećerom i ređaju u pleh, tako da su orasi i šećer odgore.




Peče se na 180 °C, petnaestak minuta.












No comments:

Post a Comment