- 700 g prokelja
- 8 sojinih šnicli
- 1 osrednje veliki crveni luk
- 1 kašika kokosovog ulja - onako baš puna. Ovo daje neverovatno lepu notu ukusu
- kašikica crene slačice - ovo nisam imala, pa sam stavila piskavicu
- 2 kašike suvog koriandera
- 4 čena belog luka sitno iseckanih
- oko 12 listića karija... e ovo nisam nikada ni videla... stavila sam 3 lista lorbera
- 2 osrednje velika paradajza - stavila sam pelat iz konzerve
- ½ kašikice kurkume
- ½ kašikice ljute aleve paprike
- 2 kašikice garam masale
- 1 kašikica karija
- ½ šolje indijskog oraha
- 400 ml kokosovog mleka
- soli po ukusu
- sok od jednog limuna ili limete
Sojine šnicle potopiti u vrelu vodu na pola sata.
Zagrejati kokosovo ulje u ovećo posudi i na njemu kratko prepržiti semenke crne slačice. Kad one krenu da pucaju, staviti listiće karija, korojander i beli luk. Sotitari minutak dva.
Nisam imala slačicu i listiće karija. Stavila sam piskavicu i lovorov list. I sa ovim što sam stavila, kuhinjom se širio zamaman miris začina prženih na kokosovom ulju. Zbog ovog mirisa redovno kupujem kokosovo ulje - ne može ga drugo u ovome zameniti.
Luk se isecka i dinsta povrh ovih začina dok ne postane staklast. Tada se doda paradajz.
U ovo se umeša kurkuma, ljuta aleva paprika, kari i garam masala. Mešati dok se ne ukuva znatan deo tečnosti koji ispusti paradajz.
Ubaciti indijske orahe, sojine šnicle i prokelj. Usuti polovinu mleka.
Krčkati ovo na laganoj vatri. Promešati da ne zagori.
Kad je prokelj skuvan, dodati i ostatak kokosovog mleka i umešati ga, a da ne zagrevate više varivo do ključanja.
Posoliti po ukusu.
Poslužiti sa pirinčem. Pred služenje politi limunovim sokom - malo kiselkastosti u mnogome podigne ukus.
No comments:
Post a Comment