Saturday, January 1, 2022

posni kolač od banana sa čokoladom



Za Svetog Nikolu sam ovaj kolač nosila kod drugarice koja ga slavi. Da poveća šarolikost trpeze. Kažu, valja pojesti kolač sa čokoladom kad nešto piješ. Čak i kad ne voziš.
A ovo parče sa slike sam pojela još vruće - vidite da je čokolada u njemu još otopljena. Kad ga budete pravili, planirajte da ga bar pola pojedete vrućeg. Odličan je i kad se ohladi, a ovako je naprosto čaroban.



Svako malo pravim banan bread. Preostane uvek nekih banana, šta ću. A i lako ga je napraviti. A i Ksenija ga voli baš. Više od torti - zato torte i ne pravim često.

U banana bread se svašta može staviti:  orasi, suvo voće, kokos, mak... ma šta vam padne na pamet - recepata ima milion. Recept za ovu krasotu sam pronašla ovde.





 Potrebni sastojci:

  • šolja i po belog brašna
  • pola šolje speltinog - ukupno 250 g brašna
  • pola šolje belog šećera - 100 g
  • pola šolje smeđeg šećera - 100 g
  • prašak za pecivo
  • pola kašikice soli
  • kašikica cimeta
  • četvrt kašikice mlevenog muškatnog oraha
  • 1 cela i  ⅓ šolje ispasirane banane - oko 300 g
  • pola šolje biljnog mleka - stavila sam sojino
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 1 vegan jaje - 1 kašika čia semenki potopljena u 3 kašike vrele vode
  • šolja posnih čokoladnih kapljica - oko 175 grama




Rernu podgrejte na 180°C. 

Pripremite vagan jaje.

Postavite peki papir na dno pleha za kolač i premažite uljem stranice.

Prosejte brašna i pomešajte ga sa praškom za pecivo, šećerom, solju i začinima.

Bananu, sojino mleko i ulje izmeljite u blenderu, pa to pomešajte sa brašnom. Ne mešajte dugo, samo dok se ne sjedine sastojci.

Smemsa će biti pomalo retka. Umešajte u nju čokoladu i izlijte je u kalup.

Pospite odgore čokoldanim kapljicama i stavite kolač da se peče.





Peče se oko pola sata. Naravno, zavisi od rerne, pa proverite čačkalicom. Ostavite ga malo da se prohladi, pa izvadite iz kalupa i secite odmah.

Misli, šta bi vredelo da napišem da bi trebalo da se skroz ohladi, kad je svakako najlepši dok je čokolada u njemu još po malo istopljena.


















No comments:

Post a Comment