Baklava koju ne možete zaboraviti. Na sajtu na kom sam našla recept, poznata je pod nazivom: Velebitska baklava, iz čisto ličnih razloga autora sajta, ali nema veze - nekako je baš super - vrhunska je svakako.
Baklavu sam pravila pre dve godine. Nisam tada imala vremena da ispišem post i ostala je zaboravljena u fajlu pod nazivom: ''još uvek neobajvljeni recepti'', koji je sve veći i veći.
A kad me Ivona, moja srednja Milica, koja živi u Berlinu, pitala za recept za baklavu sa čokoladom, koju ona i Sahil pamte kao vrhunsku, uporno sam tvrdila da je nije kod nas jela. Sve dok nisam pretražila slike.
I onda sam setila koliko je ovo zaista poseban kolač. U svoj strci i jurnjavi oko priprema da ugodim ćerki i njenom dečku, u moru hrane, čak i ovako savršen slatkiš se smetne sa uma.
A opšteplanetarni događaji koji su usledili, a koji su u vreme kad smo ovu baklavu jeli, bili u domenu naučne fantastike, pridoneli su tom smicanju sa uma ohoho puno.
Potrebni sastojci:
- 500 g tankih kora za pite
- 150 g sojinog maslaca
- 1 vegansko jaje od čia semenki
- 100 ml kisele vode
- 150 g mlevenog maka
- 100 g seckanih lešnika
- 200 g čokolade za kuvanje
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 50 ml soka od pomorandže
- dve kašike ruma
Izmešajte mak i seckani lešnik i u tu smesu izrendajte čokoladu. Dobro izmešajte.
Podmažite posudu u kojoj ćete baklavu peći.
Rernu podgrejte na 180 °C.
Skuvate sirup - kuvajte sastojke na srednje jakoj vatri desetak minuta. Ostavite ga da se hladi, jer se on hladan preliva preko vruće baklave.
Otopite sojin maslac na tihoj vatri. Vegan jaje smućkajte dobro sa kiselom vodom.
Poredjajte na dno 4 kore , tako što ćete sve četiri podmazati prvo maslacem, a onda miksom vegan jajeta i kisele vode.
Na to pospite nadev u tankom sloju.
Pa zatim poredjajte dve kore, obe namazane sa oba namaza.
Postupak ponavljate dok ne potrošite smesu za filovanje.
Na vrh bi opet trebalo da idu 4 kore, svakako isto premazane.
Malo utisnite i isecite.
Gurnite u rernu i pecite na 180°C 25 minuta, pa smajite vatru na 150°C i pecite još petnaestak minuta, da zazlati.
Kad izvadite baklavu iz rerne, zalijte je sirupom i ostavite da se ohladi.
Što duže stoji, to je, kažu, bolja.
No comments:
Post a Comment