Thursday, July 7, 2022

salata od cvekle sa orasima


Odlična salata.

Brzo ćete je napraviti, lako ukombinovati sa čim god - jedan dan sam je jela sa veganskom lazanjom, a sledećeg uz jelo sa kinoom.

Sve sastojke ove salate poznajemo i volimo. I cveklu i mladi luk i orahe. Samo nemamo običaj da ih kombinujemo. Vredelo bi da nam pređe u naviku ovo jelo. Vrlo je ukusno i veoma hranljivo.




Počeo je raspust i imam mnogo više vremena da se bavim cunjanjem po veganskim kuvarima. Ne mogu da vam objasnim koliko uživam u tome.

Uz to sebi ne mogu da objasnim šta mi je - otkud toliko uživanje.





I tako, dok uživam i upitkujem se svašta, naiđem na neki recept koji se spremi skoro sam od sebe - poput ovog.




Sastojci:

  • 3 cvekle
  • veza mladog luka
  • 100 g oraha
  • pola veze peršunovog lista
  • nekoliko čenova belog luka
  • kašika dve balsamik sirćeta
  • nekoliko kašika maslinovog ulja
  • soli i bibera po ukusu





Cveklu oprati i skuvati. Nemojte je ljuštiti pre kuvanja - kora se tako lako sljušti kad je cvekla skuvana. Samo stavite vruću cveklu u činiju sa hladnom vodom i sljuštite rukom koru.

Sačekate da se cvekla prohladi, pa je isečete na kockice veličine malog zalogaja. 

Orahe blago istostirate u suvom tiganju, dok ne zazlate. Ostavite ih da se prohlade.

Iseckajte mladi luk i peršunov list.

Izmešajte dobro sirće, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i začine.

Pomešati sve sastojke. Rashladiti salatu pre serviranja.











No comments:

Post a Comment