Wednesday, August 10, 2022

bok choy sa zabiberenim tofuom



Ovo je bio jedan divan ručak. I tofu i bok choy su namirnice koje nemaju jak ukus, pa se odlično prilagođavaju začinima. Ovog puta sam upotrebila puno bibera i malo šećera. Dobije se vrlo zanimljivo i veoma ukusno jelo.



Zanimljivo je kako smo se lako navikli na razne kineske tričarije, ali ono što je možda i najbolje što su nam novo doneli - njihovu hranu, ne prihvatamo baš u velikoj meri. Zato je njihova pijačica i posle ovolikih godina da su ovde, veoma neugledna - nekoliko tezgi samo. Tek koliko je potrebno za njihove potrebe i poneku zalutalu mušteriju poput nas. Mislim da ne znamo šta propuštamo. Na našim pijacama nema kineskog povrća, iako izgleda da se može lako kod nas gajiti, izuzetno je ukusno i veoma hranljivo.

Tako mi tamo, na toj maleckoj neuglednoj, improvizovanoj pijaci u sredini starog kineskog tržnog centra, već godinama redovno kupujemo tofu. A ponekad i neko povrće - bok choy i njihov prutasti patlidžan najčešće. I već godinama imam nameru da isprobam i ono drugo, koje baš i ne poznajem,a li nikako ne stižem tome da se posvetim.





Povrće sa gornje slike, koje je veoma slično našoj blitvi, ali je ipak drugačije, u Americi, Kanadi i Australiji zovu bok choy, dok ga Englezi krste - pak choi ili pok choi. 

Nema karakterističan ukus, ali je divno hrskavo. Kažu da je i veoma zdravo.




Ovog su puta na pijacu izneli mekši tofu od onoga što je uobičajena ponuda.

Nije mnogo smetalo, samo sam bila nešto opreznija dok sam ga pohovala. Ispao je baš fini - spolja hrskav, a iznutra mekan.




Upotrebljeni sastojci:

  • oko 300 g tofua
  • gistina nekoliko kašika, za pohovanje
  • par kašika ulja
  • so
  • grubo mleven biber
  • 1 crveni luk
  • 4 - 5 čenova belog luka
  • 2 glavice bok choy-a
a za sos:
  • 2 - 3 kašike soja sosa
  • 2 - 3 kašike likera od višanja
  • 5 kašika vode
  • 2 ravne kašikice smeđeg šećera
  • pola kašikice grubo mlevenog bibera
  • 1 kašikica ljute aleve paprike
  • ravna kašika gustina



Luk iseći na polumesece, beli luk na sitno.

Bok choy bi trebalo temeljno oprati, jer ume, kao i blitva, da bude pun zemlje.




Sve sastojke za sos zbućkati u jednu činijicu, mešati dok se šećer ne rastvori i ostaviti sa strane.




Tofu iseći na kockice, malo prosušiti kuhinjskim papirom. Gustin malo posoliti i uvaljati kockice tofua u njega.

Zagrejati ulje u woku i u njemu propržiti malo soli i dosta grubo mlevenog bibera. U tom ulju pržiti tofu dok ne zazlati sa svih strana. Vaditi ga na poseban tanjir.




Kad se sav tofu ispohuje, dodati u wok još malo ulja, pa u njemu pržiti uz stalno mešanje prvo luk, pa dodati beli luk, pa stabljike od bok shoya, a listove staviti tek na kraju, jer strašno brzo svenu.

Dodati sos u wok i kuvati sve još minut dva, dok se sos ne zgusne.




Sasvim na kraju ubaciti i kockice tofua u wok, tek da se oblože sosom i odmah poslužiti uz pirinač ili kuvanu kinou.








No comments:

Post a Comment