Ako ste, u sred leta, željni skatkiša koji ćete brzo napraviti, krembl je odličan izbor.
Uglavnom leti volim da pojedem sveže voće, pa ni ne razmišljam o voćnim kolačima. Samo, ove kajsije iz mamine bašte su stigle malo zelenkaste i bile su kiselije od onoga što mi se sviđa i ne vredi, nismo uspele da ih pojedemo.
Krembl je savršen način da upotrebite voće koje ne možete da pojedete, iz kog god li bi to moglo biti razloga. Pravi se brzo, ima šećera možda i manje od drugih kolača, a umesto brašna stavljaju se pahuljice.
E sad, kad dođe red na pahuljice, uglavnom se predomislim i ne pravim ništa. Prestraši me ideja koliko bih mogla pojesti. A one koje se najčešće koriste - ovsene, imaju čudotvorno efikasnu moć da se zalepe za bokove.
Pa kad sam naišla na pirinčane - pao je krembl odmah. Em su hrskavije, em zasigurno nemaju glutena ( a za ovas nikad baš nisam sigurna), em ih moji bokovi ne zanimaju uopšte.
Upotrebljeni sastojci:
- oko 750 g oljuštenih kajsija, isečenih na kockice
- šolja smrznutih borovnica
- 4 kašike brašna, a može i gustina
- 2 kašike nekog dobrog crnog šećera
- 1 1/2 šolja pirinčanih pahuljica
- 1/2 šolje rendanog kokosa
- 1/4 šolje brašna
- 1/4 šolje smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 1/2 šolje vegan putera - sojinog maslaca
Rernu podgrejati na 180 ºC.
Kajsije oljuptiti i iseći. Dodati kupine. Umešati šećer i brašno i dobro promešati. Ostaviti sa strane.
Ovo pomešati sa preostalim pahuljicama, brašnom, smeđim šećerom i prstohvatom soli.
Umešati sad i sojin maslac. Viljuška je od pomoći, ako kao ja nemate pastry cutter - onu spravicu koja pomaže da se umese testa koja se ne bi smela grejati od mešenja rukom.
Zdelu gurnite u rernu na oko pola sata. Prvo prekrite peki papirom, dok voće ne počne da ključa, pa otkrite da porumeni odgore.
To je to. Možete se sladiti i samo ovim, a možete dodati i koju kuglu sladoleda.
No comments:
Post a Comment