Wednesday, August 24, 2022

posne polbine kocke sa smokvama

 

Kocke od pahuljica sa džemom od smokava mnogo liče na one pitice sa smokvama koje smo kupovali osamdesetih, ali su bez belog brašna i bez belog šećera i sa kvalitetnim uljem - dakle dosta zdravije. 
Ovaj je kolač nešto između krembla i lenje pite po teksturi. Jako se lako pravi, miriše zanosno i mnogo je finog ukusa.





Ovog mi se leta stalno jede keks. Ima taj neki u prodavnicama zdrave hrane kome ne mogu da odolim. Prave ga od integralnog brašna sa voćnim sokom i ima nekoliko ukusa - kurkuma, limun, cimet, čokolada... Ima i punjenih džemom. Piše na njihovom sajtu da ga rade po receptu po kom im je mama pravila keks kad su bili mali.

Volela bih da se dokopam nekog sličnog recepta - govorim sebi evo već neko vreme. I evo me, ovo je najbolje do sada.

Ove su kocke nešto kao dva keksa spojena pekmezom. Samo je keks od integralnog polbinog brašna i polbinih pahuljica. Što i nije 'samo', jer polba je izvrsnog ukusa - u ovom kolaču daje neku posebnu robusnost i slast.







Ovaj recept se može napraviti i sa nekim drugim pahuljicama - ovsenim, speltinim, pšeničnim...ali je sa polbinim stvarno odličan. I polbino brašno i polbine pahuljice i pahuljice od riže na naše je tržište donela firma divnog imena: Slavuj.





Potrebni sastojci:

  • 150 g polbinog brašna
  • 100 g polbinih pahuljica
  • 1/2 kašikice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 80 g nekog slatkog sirupa - javorovog recimo
  • 70 g kokosovog ulja - rastopljenog
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 čia jaje
  • malo pirinčanih pahuljica

 

  • 300 g smokava
  • 3 kašike slatkog sirupa
  • 1,5 dl vode
  • 1 kašika rendane korice limuna
  • prstohvat soli




Prvo bi valjalo napraviti džem. Pravila sam ga od svežih smokava, ali isto tako se može praviti i od suvih. Tako su ga pravili oni kod kojih sam recept videla.

Smokve, koricu limuna i so krčkati sa vodom na sasvim laganoj vatri petnaestak minuta, ili nešto duže ako koristite suve smokve. Ostaviti da se prohladi. Umešati slatki sirup. Štapastim mikserom izblendati u kašu.

Ukoliko džem bude vodnjikav, dodati malo psilijum ljuspica da ga zgusne - ja sam dodala jednu kafenu kašikicu.

Rernu zagrejati na 180°C, a kalup dimenzija 20 cm x 20 cm podmazati ili postaviti peki papirom. 

Polbino brašno i pahuljice izmešati sa sodom bikarbonom i sasvim malo soli.

Slatki sirup, ekstrakt vanile, vegan jaje od čia semenki i kokosovo ulje izmešati u drugoj činiji. Posoliti sasvim malo.

Sjediniti sad sve sastojke iz te dve činije. Ne mešati previše.





Jednu polovinu staviti na dvo kalupa. Pošto je smesa lepljiva, razvaljati je preko peki papira. Drugu polovinu uliti na taj papir a preko prve uvaljane polovine. Opet preko staviti peki papir i razvaljati i drugi sloj. Ili prosto rukama potisnuti smesu kako vam odgovara, dok je ne razvaljate po celom kalupu. Zatim taj gornji sloj izvadite da biste nafilovali kolač.





Izmlevenu pastu od smokava utisnuti lagano u prvo testo.

Odgore staviti drugi razvaljani sloj testa. Isto lagano utisnuti.

Peći dvadesetak minuta, prvo pokriveno peki papirom, posle bez njega. Gornja kora bi trebala da zazlati.

Kad se izvadi iz rerne, potrebno je da se skroz ohladi da bi se seklo u kocke.

Naravno da nisam odolela, jer je mirisao savršeno. A uspeo je dosta brzo i da se ohladi, pa sam ga i isekla za slikanje.


















No comments:

Post a Comment