- 150 g polbinog brašna
- 100 g polbinih pahuljica
- 1/2 kašikice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 80 g nekog slatkog sirupa - javorovog recimo
- 70 g kokosovog ulja - rastopljenog
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- 1 čia jaje
- malo pirinčanih pahuljica
- 300 g smokava
- 3 kašike slatkog sirupa
- 1,5 dl vode
- 1 kašika rendane korice limuna
- prstohvat soli
Smokve, koricu limuna i so krčkati sa vodom na sasvim laganoj vatri petnaestak minuta, ili nešto duže ako koristite suve smokve. Ostaviti da se prohladi. Umešati slatki sirup. Štapastim mikserom izblendati u kašu.
Ukoliko džem bude vodnjikav, dodati malo psilijum ljuspica da ga zgusne - ja sam dodala jednu kafenu kašikicu.
Rernu zagrejati na 180°C, a kalup dimenzija 20 cm x 20 cm podmazati ili postaviti peki papirom.
Polbino brašno i pahuljice izmešati sa sodom bikarbonom i sasvim malo soli.
Slatki sirup, ekstrakt vanile, vegan jaje od čia semenki i kokosovo ulje izmešati u drugoj činiji. Posoliti sasvim malo.
Sjediniti sad sve sastojke iz te dve činije. Ne mešati previše.
Jednu polovinu staviti na dvo kalupa. Pošto je smesa lepljiva, razvaljati je preko peki papira. Drugu polovinu uliti na taj papir a preko prve uvaljane polovine. Opet preko staviti peki papir i razvaljati i drugi sloj. Ili prosto rukama potisnuti smesu kako vam odgovara, dok je ne razvaljate po celom kalupu. Zatim taj gornji sloj izvadite da biste nafilovali kolač.
Izmlevenu pastu od smokava utisnuti lagano u prvo testo.
Odgore staviti drugi razvaljani sloj testa. Isto lagano utisnuti.
Peći dvadesetak minuta, prvo pokriveno peki papirom, posle bez njega. Gornja kora bi trebala da zazlati.
Kad se izvadi iz rerne, potrebno je da se skroz ohladi da bi se seklo u kocke.
Naravno da nisam odolela, jer je mirisao savršeno. A uspeo je dosta brzo i da se ohladi, pa sam ga i isekla za slikanje.
No comments:
Post a Comment