Thursday, August 18, 2022

vegan lazanja sa crvenim sočivom

 


Volim lazanju, samo je baš retko pravim, jer mi obično priprema bude komplikovana. Ova nije. A ukusna je toliko da je dete reklo da joj se sviđa - što znači da jeste baš.




Recepata za veganske lazanje ima koliko voliš. I svi mi izgledaju vrlo ukusni.
A napravila sam samo jednu skroz vegansku, ali fenomenalnu - sa bundevom i bukovačama: https://katinspajz.blogspot.com/2021/09/posna-lazanja-sa-bundevom-i-bukovacama.html#more

I imam taj jedan prastari recept ( s kraja prošlog veka), koji ne znam koliko puta nisam pravila. Kad sam ga otkrila, tih davnih dana, sastojci su bili vrlo neobični za lazanju. Tada se nisu baš pravile lazanje sa povrćem samo. Nisam je tada pravila veganski, ali jako lako ju je veganizovati - samo se stavi sojin maslac, sojino mleko i vegan parmezan: https://katinspajz.blogspot.com/2018/01/lazanja-sa-tikvicama-i-gljivama.html#more








Potrebni sastojci:

Za sos tipa bešemela:

  • 2 šolje nekog biljnog mleka, ja sam koristila sojino
  • ¼ šolje gustina
  • ¼ šolje nutritivnog kvasca
  • 1 kašikica luka u prahu
  • 2 kašikice belog luka u prahu
  • 1 kašikica dimljene aleve paprike
  • 1 kašikica soli

Za punjenje:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 osrednje velik luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka
  • 1 veća tikvica
  • 1 veća paprika
  • 3 šolje naseckanog paradajza
  • 1 šolja crvenog sočiva
  • 1½ šolja supe od povrća
  • 2 kašikice mešavine začinskih travki
  • testo za lazanju
Toping:
  • 1 šolja narendanog veganskog sira




Rernu podgrejati na 175°C.

Luk, beli luk, papriku i tikvice iseckati na sitno.

Dinstati luk na maslinovom ulju, oko 5 minuta, pa dosati beli luk, papriku i tikvice i dinstati još oko 5 minuta.

Usuti paradajz i sočivo, supu od povrća i začinske trave i kuvati dok se sočivo ne kuva - oko 20 minuta.






Da biste napravili bešemel, trebalo bi pomešati sve sastojke u šerpici, grejati smesu na laganoj vatri uz stalno mešanje, da se ne stvore grudvice, dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.





Polovinu smese povrća usuti u vatrostalnu zdelu, taman koliko da pokrije dno. Pre toga, malo pouljiti zdelu.

Preko staviti red testa za lazanju.

Presuti bešemel preko testa.

Ponoviti proces - povrće, testo, bešemel.

Narendati sir odgore.





Peći 15 minutes prekriveno alu folijom ili peki papirom, pa skinuti foliju i peći još penaestak minuta, dok se sir odgore lepo ne zarumeni.









2 comments:

  1. Replies
    1. Puno hvala. uglavnom su komplikovane za pravljenje, ali i mnogo raskošnije u izgledu. Samo nikako vremena da nađem da pravim te višeslojne i višebojne. A dete bilo zadovoljno i sa ovom.

      Delete