Kuglof koji mi dete traži opet i opet i u ovom postu će biti mešane slike ot tih nekoliko pečenja, ima i okruglih i kockastih kuglof varijanti. Lak je za pripremu. Možete ga šarati da bude kao mramorni, a može i da ne bude...
Izvadila sam nekoliko omiljenih kalupa za kuglof da mi stoje na pultu u kuhinji i podsećaju me da volim da ih koristim. Videćemo hoće li ta akcija uroditi plodom.
Neka čudna lenjost za kuglofe se uvukla u mene, pa ih nisam dugo pravila. Jednim delom i zbog toga što nikako da pronađem veganski kuglof koji uspeva u kalupima sa sitnim šarama. A ne volim da mi kuglof propadne, šta ću. Mislim, pojede se svaki, ali kuglof nije kuglof ako ne uradi ono čarobno PLOP kad ispadne iz kalupa.
A onda sam u jednom danu napravila tri. I to, naravno, sasvim nova recepta. Za svaku moju milicu po jedan, jer svaka voli drugačiji. Pa sam objavila kratko na instagramu da se Kata-kuglof vraća u akciju i opet se začaurila u neblogovanje.
Čudo kako lako zaboravim koliko mi kuvanje i deljenje iskustava iz kuhinje donosi dobre energije. Pa, da se povratimo u akciju, evo delim prvi od tri kuglofa napravljenih u slavu toga da su sve tri milice bile zajedno kod kuće.
Potrebni sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 1 vanil šećer
- 200 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 220 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- korica dva limuna
- sok jednog limuna
- 50 g mlevenog maka
- 20 ml jogurta
Rernu podgrejete na 180°C.
Kalup za
kuglof pouljite i pospete brašnom.
Penasto umutite jaja sa šećerom.
Dodate
ostale glavne sastojke, sve osim maka i umešate da se dobro sjedine, ali ne mešate previše da kuglof ne bi bio tvrd.
Smesu podijelite na dva dela. U jedan deo samo umešate 50 g mlevenog maka i 20 ml jogurta.
Naizmenično izlivate u kalup smesu bez maka i smesu sa makom, da biste dobili šaru.
Pečete oko pola sata.
No comments:
Post a Comment