Pita za sve prilike.
Savršen prilog za veće gozbe, ali i odlično glavno jelo običnim danima.
Uvek izazove veliko iznenađenje kad kažem da ima samo tri sastojka: kore za pitu, praziluk i pirinač.
Svi smatraju da je previše ukusna da bi bila toliko prosta.
Potrebno je:
Skuvani pirinač se umeša sa dinstanim prazilukom, posoli i pobiberi. Biber daje posebnu aromu piti, ne bi ga trebalo izostaviti. Može se dodati štošta još, neizostavno dodajem suvog peršuna, mada ne mora.
Savršen prilog za veće gozbe, ali i odlično glavno jelo običnim danima.
Uvek izazove veliko iznenađenje kad kažem da ima samo tri sastojka: kore za pitu, praziluk i pirinač.
Svi smatraju da je previše ukusna da bi bila toliko prosta.
Potrebno je:
- oko kilogram praziluka naseckati
- šolju integralnog pirinča, skuvati posebno
- pakovanje kora - bilo koje može, mada mi najviše volimo integralne ražane
Ovo je najdosadniji deo, Traje dugo, jer se dinsta na laganoj vatri, uz povremeno mešanje, pošto lako zagori. Dinsta se dok ne počnu lagano da zagorevaju krajevi komadića praziluka, tako se postiže posebno sladak ukus pite.
Ponekad dodam - u ovu smesu - tanko seckanu šargarepu, ili grilovane kolutiće tikvica. Bude lepše na oko, ali ne utiče na ukus ništa posebno. Ovako jednostavna je savršena.
Poulji se tepsija, morala bi biti oveća, pa se ređa red kora, red namaza...
Ušuškavam obavezno krajeve, tako bude hrskavih okrajaka.
Nauljim i malo povkasim poslednju koru.
Obično je odmah sečem - kao baklavu, na rombove.
Pokrijem peki papirom ili alu folijom i gurnem u rernu na 200 stepeni. Peče se oko pola sata.
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu
je naša blogerica Maja sa bloga "Cookes and Bakes"
koja nam je zadala temu luk i njoj šaljem ovaj recept.
Ovo jelo bi moglo biti ručak u drugom danu UN dijete, kad je dozvoljeno jesti pirinač i parče hleba u obroku. Umesto parčeta hleba da računamo kore u piti, i to je to...
No comments:
Post a Comment