Thursday, August 20, 2015

ivonin tofu pirinač


Ne sećam se više zašto sam ovo skuvala prvi put, bilo je to baš odavno. Ivona je bila mala, na moje veliko iznenađenje, smazala ga oduševljeno i obožava ga od onda.

Ovaj pomalo neobičan prilog, koji može da bude i samostalni obrok je veoma jednostavan za pripremu.





potrebno je:


  • šolja integralog pirinča
  • 2 šolje kukuruza
  • 2 šolje tofua iseckanog na kockice
  • začina po ukusu: obično stavljam samo so i peršunov list, ponekad kurkumu kada želim da bude žuće; mogu se dodati i jači začini poput bibera, origana, mlevenog kima, karija...
  • kašika ulja





Pirinač se blago preprži na malo ulja, dodaju se kukuruz, tofu i začini, pa se sve zalije sa 3 šolje vode. Kuva se dok pirinač ne bude skuvan, oko petnaestak minuta.




Tofu daje kremastu strukturu ovom jelu od integralnog pirinča, koji često zbog navike koju smo stvorili konzumiranjem belog pirinča, izbegavamo, smatrajući ga robusnim i grubim.




Večeras su ovom jelu u tanjiru društvo pravili brokoli wok i kobasica: