Thursday, December 24, 2015

spanakopitta štrudla


Spanakopitta ili σπανακόπιτα - poznati natpis, za pitu sa spanaćem, iz grčkih pekara, ali u ne baš uobičajenoj izvedbi za te pekare. Barem ne za one obične - turističke. Ova pita sa spanaćem začinjena je korijanderom, cimetom i kimom - mešavinom začina karakterističnim za grčku kuhinju. A umotana je na zaista čaroban način - kao štrudla, pa još sa bademima između kora. 

Divna pretpraznična pito-štrudla.




Potrebni sastojci:


  • 5 velikih listova kore za pitu
  • 1 crveni luk
  • 2 kašike ulja
  • 2 čena belog luka, sitno isečena
  • 2 kafene kašikice mlevenog korijandera
  • po pola kafene kašikice cimeta i melvenog kima
  • 2 kafene kašikice origana
  • pola kile listova spanaća
  • 150 g feta sira
  • 1 kašika nane - sveže ako imate, ako ne može i suva
  • so i biber po ukusu
  • 100 g putera
  • 25 g mlevenih badema
  • 25 g prezle


Sitno iseckan luk i beli luk, korijander, cimet, kim i origano pržiti na ulju, na srednjoj vatri, oko pet minuta.




Popariti spanać nekoliko minuta, istisnuti višak tečnosti, iseći ga i dodati mešavini luka i začina.

Umešati fetu, nanu i so i biber po ukusu.





Na 25 g istopljenog putera propržiti bademe i prezle, na srednje jakoj vatri dok ne zazlate.

Ostatak putera rastopiti u posebnoj činiji.

Prvu koru blago premazati puterom i preko toga ravnomerno posuti četvrtinu proprženih badema sa prezlama.




Staviti preko te kore drugu koru, pa ponoviti postupak. Sa trećom i četvrtom isto. Postaviti preko njih i petu koru i premazati je puterom.




Pažljivo posuti mešavinu spanaća, fete i začina preko ove kore, ostavljajući oko 3 cm ivice bez nadeva.




Urolati. Rolanje početi od ivice na kojoj je nadev do kraja.

Premazati puterom ivicu da se zalepi, i celu štrudlu, pre pečenja na 200°C.




Pecite nešto kraće od pola sata, dok kora ne postane hrskava i zlatna.

Kad se izvadi iz rerne, ostaviti nekoliko minuta da odstoji, pa seći na kriške.





Ovo je recept iz sasvim savršenog kuvara Good Housekeeping Step by step Vegetarian Cookbook koji imam odvajkada, samo sam zaboravila na njega. Napisala sam iznad ovog recepta (imala sam nekada tako običaj da zaškrabam u kuvaru kad me neki recept oduševi):18.09.2000.SUPER. Eto... kao da je juče bilo (a zapravo je bilo kad moja četrnaestogodišnja treća sreća nije bila ni u planu...eh...), šta god da je bilo tog dana. A mora da je bilo divno, uz ovu pitu sve postane takvo.

E sad... da sam stavila deblje kore, bilo bi bolje, jer je nadev ove faktički progutao, i pored toga što ih je bilo pet. I bademi više dođu do izražaja ako ih kore zaštite da se ne ovlaže. Sledeći put, dakle sve isto samo deblje kore...





Večeras  je badnje veče. Nekada, dok su devojke sa gornjih fotografija bile malecke, njihov bi nas deka gostio ribljom čorbom. Pravio je i bakalar sa krompirom i piramidu od pohovanog oslića. Baka bi pekla toplu pogaču. Posle večere su kitile jelku, prvo kod deke i bake, pa kod kuće. Sutradan bi pod tom jelkom otkrile brdo poklona, koje bi otvarale još u pidžamama, a iz kuhinje su se širili mirisi Božićnog ručka, koju su im mama i baka danima pripremale. Večeras je život doneo drugo. Nekih više nema, neki su daleko, neki su se razboleli... njih tri, kako je po redu, prave polako svoje priče.

A nama ostaje muzika i ples po kuhinji...





No comments:

Post a Comment