Sunday, July 17, 2016

rižoto sa dagnjama



Pola sata stajanja pored šporeta i okretanja varjače ni u jednom se jelu ne isplati kao u ovom. Malo riže i poneki plod mora, po koji sastojak još i jednostavno, ali vrhunsko uživanje je u tanjiru. Kremasti rižoto.





Potrebni sastojci:


  • šolja iseckanog korenastog povrća - luka, šargarepe, praziluka eventualno
  • 1 lorber
  • pola kile smrznutih dagnji... naravno da ovo može i sa svežim danjama... ili škampima, ili vongolama, prstacima... kako god...
  • pola šolje sitno iseckanog luka
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 4 kašike putera
  • šolja i po dobre riže za rižoto, po meni najbolja je arborio, u svakom slučaju potrebna je neka debeljušnog i kratkog zrna
  • pola šolje belog vina
  • prstohvat šafrana
  • so, sveže mleveni biber
  • sveži peršun, malo parmezana



Uskuvati u 4 i po šolje vode korenasto povrće i lorber.

Dodati škampe i dagnje, smanjiti vatru i krčkati par minuta.

Rešetkastom kašikom izvaditi morske plodove, a bujon procediti. Trebalo bi da ga bude oko 3 i po šolje.

Ako ste, kojim slučajem, koristili cele neočišćene škampe, sad je vreme da ih očistite.

Otopiti puter u šerpi u kojoj će se spremati rižoto, i na njemu dinstati iseckani luk i beli luk, dok blago ne zazlate.

Ubaciti rižu i dinstati uz stalno mešanje, dok ne postane staklasta.

Usuti belo vino, smanjiti vatru, dodati prstohvat šafrana, i so i biber po ukusu.

Sada čekati da tečnost ispari, pa dodavati pripremljeni bujon, tek toliko da riža uvek nude njime prekrivena. Ovo zahteva dvadesetak minuta stajanja pored lonca.

Kad procenite da treba još par minuta da riža bude gotova, umešajte dagnje, poklopite i isključite vatru. Ostavite da se greje još malo, taman da se riža zgotovi skroz.

Poslužiti posuto seckanim peržunom.












No comments:

Post a Comment