Ovu pitu pravim svako malo (čitaj: skoro svake bogovetne nedelje), već godinama. Prostiji recept ne postoji, ali ni ukusniji, ako je verovati mojoj najmlađoj milici. Danas - uz praziluk, dodah malo šargarepe. Ista pita, a drugačija. Ukusom je zaslužila svaku hvalu - zato je opet slikam i pričam o njoj.
Potrebni sastojci:
- 1 kg praziluka
- pola pakovanja integralnih kora za pitu
- šolja integralnog pirinča
- 4 šargarepe
- soli po ukusu
- bibera - dosta
- ulja po ukusu (lepa je sa svakim uljem, ja koristim palmino, maslinovo ili obično - kako kad)
Praziluk se isecka na kolutove, pa mu se, na par kašika ulja, izdinsta duša - ovo je ključ za uspeh pite. Potrebno ga je polagano disntati da ispusti slast i suptilno zagori po krajevima.
U drugoj šerpici se meko skuva integralni pirinač. Može pita da se pravi i sa glaziranim pirinčem, ali nije tako lepa.
Kad je praziluk istinski dobro izdinstan, a pirinač meko skuvan, pomešaju se, posole po ukusu i jako dobro pobibere. Ovo sa biberom ne bi trebalo preskočiti, jer daje istinski šmek ovom jelu.
Danas sam u ovu smesu dodala šargarepu izguljenu na trake, ljuštilicom za povrće. I tako sam, sa svežim tračicama šargarepe u smesi, filovala pitu.
Obično je filujem kao baklavu, a tako je i sečem, mada je odlična i kad se savija u rolnu. Od volje vam.
Nema onog ko ju je probao da na je nije kod kuće i sam pravio - eto toliko sve oduševi. Eh... sad se setih - ipak ima, ali o njemu nećemo ovaj put. Izuzetak je tu da potvrdi pravilo, zar nije?
Odličan recept i jos jedna pohvala. Divan Vam je blog. Volim da pročitam price koje prate recepte za ukusna jela.
ReplyDelete