Saturday, March 25, 2017

Mississippi Mud Cake with Espresso-Bourbon Glaze



Napravila sam večeras vraški dobar kolač, samo ću vam toliko reći. Puno putera i čokolade, vanila, espreso i burbon - otkrivaju mi kuhinju američkog juga, onu kojom miriše film The Maid - putenu, crnu, punu duše, prljavu i uzvišenu u jednom - robusnu seljačku kuhinju, sa primesama prefinjenosti, toliko nalik onoj koju sam jela kao mala, a da nijedno jelo nemaju zajedničko. Kažu da je ovaj kolač dobio ime po tome što podseća na blato obala reke Misisipi...





Čudno veče - ples u kuhinji uz Gistrotopediju - Leonarda Cohena, Olju Bećković i autora emisije Vladimira Skočajića Skoču (čoveka koji ima najviše najomiljenijih pesama na Planeti) i, naravno, dečaka koji više nije sa mnom, a zauvek će biti uz muziku koju mi je otkrio. Emisija priča o besmislu, pilulama za uspavljivanje od soma dolara, revoluciji za koju smo matori, sećanjima za koje ne želimo da verujemo da su tako stara... a ja sam osetila život kako odavno nisam. U ovo meko prolećno veče, posle odlaska u Dom zdravlja prljavih zidova, onakvih kakva nam je i Država i toplih reči dobrih ljudi koji u njemu rade - kakva nam je Zemlja, posle jučerašnje večeri u kojoj sam vodila Poredak sa nekim divnim ljudima i sudbinama njima dragih; posle dana u školi u kom sam se tako duboko u sebi radovala slušajući decu koja se puštaju u avanturu kojoj se nikada nisu nadali - da zavole fiziku. Njihova neverica, širom otvorene oči i pokušaji da budu drugačiji od onoga što su zamišljali da će ikada biti - vredno je svakog truda, bez obzira na platu, sranje u zemlji, bolesti, propasti koje zli nesrećni oko nas seju. I ne, ne dam da mi se to oduzme. I kad je moja treća sreća, moja kick bokserka došla sa treninga, kuća je mirisala na kolač - 'slikaj više to da probamo' - i pojedosmo zajedno istinski, ali stvarno vraški dobar kolač. Divnog li dana.



Potrebni sastojci:


  • 2 šolje brašna
  • 2 kašikic sode bikarbone
  • 2 kašikice espresso praha
  • pola kašikice soli
  • 250 g putera
  • 200 g čokolade za kuvanje, plus još oko 100 g iseckane čokolade, jer kod nas nema da se kupi chocolate chips, kog po receptu treba jedna šolja
  • pola šolje jakog espressa
  • 1 1/2 šolja šećera
  • pola šolje burbona, kog ja nisam imala pa ke poslužio Stock, i to sasvim sasvim dobro
  • 4 poveća jajeta
  • kašikica ekstrakta vanile
  • šolja grubo seckanih oraha

a za glazuru treba:
  • 100 g putera
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 2 kapikice espresso praha
  • 6 kašika slatke pavlake
  • 1 1/2 šolje šećera u prahu
  • 2 kašike burbona


Rerna se zagreje na 175°C.
Kalup za kuglof namastiti i pobrašnjaviti.

Puter, čokoladu (200g)i espresso prah rastopiti i promešati. Skloniti sa vatre pa umešati šećer i alkohol.

Jaja i vanilu staviti u blender, pa izmešati. umešati u ti rastoljenu čokoladnu mešavinu, a zatim umešati i brašno. Mmmm kako ovo već dobro miriše...

Umešati varjačom seckanu čokoladu i orahe, izliti u kalup i peći oko 40 minuta.

Kad je ispečeno, ostaviti nekoliko minuta u kalupu, pa izvrnutu na žicu da se ohladi.



Glazuru napraviti tako što pomešate puter, šećer i espresso i blago rastupite, pa u to umešate slatku pavlaku. Ovo blago krčkati oko minut, pa u to umešati šećer u prahu. Na kraju umešati alkohol i ostaviti da se prohladi.


This is the twentieth cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, which I find out thanks to Joyce's foodblog named Kitchen Flavours. My intention is to make all cakes from that cookbook, because each and every one, without exception, has a truly sensational flavour.


I'm linking this post with Cookbook Countdown #15 hosted by 










2 comments:

  1. Your cake looks so moist and delicious! The espresso-bourbon glaze sounds really nice. It is always a nice surprise to see which cake you will be baking next from this book! :)

    ReplyDelete
  2. Thank's for praises. This glaze is really something, even though I made it without bourbon, which is really hard to find in Serbia. I made it with Stock 84, a kind of brandy. Next cake will be a carrot cake which is on your blog... and than the triple chocolate cake, also from your blog... and than one with dry apricot. All of them are prepared and we have eaten them, just I don't have time to write the post.

    ReplyDelete