Friday, December 15, 2017

pita sa kiselim kupusom i prokeljom



Godišnje je doba za kiseli kupus - pa otud i ova pita. U heljdine kore zamotana mešavina prženog kiselog kupusa, kao za podvarak i na slanini proprženih prokeljčića. Zimska rapsodija ukusa.




Pitu sam pekla na dva načina - kao klasičnu savijaču u jednoj rolni i u kalupima za mafine, prethodno isečenu.






potrebni sastojci:


  • 1 pakovanje heljdinih kora za pite
  • 1 kg kiselog kupusa ribanca
  • pola kile prokelja
  • 200 g slanine
  • jedna crvena i jedna zelena paprika
  • dva luka
  • 4 kašike masti
  • malo speltinog griza
  • kima po želji



Slaninu iseći na kockice i propržiti na sopstvenoj masnoći, pa u to dodati prokelj isećen na četvrtine i pržiti par minuta dok ne počne da rumeni po ivicama. Staviti sa strane.

Luk iseći na kockice, a papriku na kraće trake. Donstati luk na malo masti, dok ne postane staklast. Dodati tome papriku, pa pržiti na laganoj vatri dok ne počne da rumeni po krajevima. U ovo dodati kupus ribanac, pa pržiti, uz povremeno dodavanje masti. Kupus popije dosta masti, ali pita ne bude masna. Pržiti dok sav kupus ne odmekne i dobije zlatkastu boju.

Odvajati po tri kore. Svaku premazivati mešavinom istopljene masti i tople vode, pa posuti sa malo speltinog griza. Ređati jednu na drugu tri kore. Na treću staviti nadev. Za savijaču većinu nadeva staviti u dno kore, pa uviti u rolnu. Na ostali deo kore tek po malo pobacati kupusa. U dno prvo staviti deblji sloj nadeva od kupusa, pa na to prokelj sa slaninom, pa uviti u rolnu. Savijaču premazati mašću i posuti obilno kimom. 


 

Za pitu koja će se peći u kalupima za mafine rasprostrti nadev od kupusa po celoj kori, a prokelj sa slaninom staviti samo sa jednog kraja. Kad se umota rolna, prokelj treba da bude u sredini. Seći rolate i ređati u pouljene kalupe za mafine.

Pekla sam oko 25 minuta na 200°C sa uključenim ventilatorom.








2 comments:

  1. Baš mi se dopada, sa takvim sastojcima, verujem da je jako ukusna! :)

    ReplyDelete
  2. Wow, these look really really good!

    ReplyDelete