bakin boršč



Ne, nije moja baka, ali jeste jedna baka Ruskinja pravila često Борщ, a ponosna unuka je stavila recept na Coolinariku. Ja sam ga samo skuvala, slikala i pojela. I sad ga hvalim.




Progonile me slike nadasve strpljivih cvekli sa dna korpe u frižideru, dok sam (konačno!) odmarala od obaveza, savladana sićušnim, a toliko nadmoćnijim učiteljem - virusom nekakve gripozne vrste. Dva dana već, okovana jorganima, žudim i za dobrom supom. Cveklama sam čak prošlog vikenda dala nadu da im život ima svrhu - skuvala sam ih i jedna od njih je završila u super ukusnom rižotu. E sad... u frižideru nema strpljivih pilića. Nema nikakvih, zapravo, otkako me posao ne vodi više put Jakova. Našla sam ipak juče paketić ćureće sitneži za supu. Uz sva izvinjenja i baki Ruskinji čiji je recept, i njenoj unuki, ovo će morati da zameni koku. Jer tek koku moj frižider ne poznaje... niti imam ideju kako bih takvo upoznavanje upriličila.



Evo originalnog recepta:


  • pola koke ili celo pile
  • 1 cvekla
  • 2 krompira
  • pola glavice mekanijeg kupusa
  • jedan luk
  • jedna mrkva
  • 2 dl soka od paradajza
  • ulje, so, 4,5 l vode




Pola koke u komadu (ili celo pile srednje veličine, ako niste niste našli koku) stavite u 4.5 l hladne vode u koju je dodata so i kuvajte kao supu dok se meso ne skuva. Meso zatim izvadite i ostavite na stranu. U vodu u kojoj se kuvalo meso dodajte cveklu isečenu na rezančiće. Kada je cvekla napola kuvana dodajte krompir isečen na kocke. Nakon što su cvekla i krompir kuhani dodajte, na što sitnije rezančiće, iseckan kupus. Možete ga i izrendati kao za salatu. Kuvajte još deset - petnaest minuta. Kupus ne sme da se prekuva. U međuvremenu napravite zapršku tako što ćete na malo ulja prodinstati sitno seckani luk. Kad luk postane staklast dodate rendanu mrkvu i dinstate dok mrkva ne omekavi. Nakon toga dodajte sok od rajčice i još malo prokuvajte a zatim stavite zapršku u lonac u kom ste kuvali kupus, cveklu i krumpir. Polagano promešate i dosolite po ukusu. Pustite da baci ključ i kuvajte 1-2 minuta, a zatim jelo sklonite sa ringle. Meso koje ste prethodno ostavili na stranu, malo propržite u tiganju da dobije zlatno žutu boju i dodajte u čorbu.


Po želji u jelo možete dodati malo octa i naseckane ljute papričice (u tanjir iz kojega jedete). Ja volim da dodam i malo kiselog vrhnja. Jelo se takođe možete praviti i od svinjetine ili junetine, ali se u Rusiji nekada pretežno pravilo od starije koke, a na toj vrsti sam ja odrasla. Na početku sam rekla da je ovo letnja varijanta, jer se tada u boršć stavlja cvekla koja se u slanoj vodi odstajala par dana na suncu, te se prirodno ukiselila. Zbog toga sam i napomenula da po potrebi možete dodati octa. Zimska varijanta se pravi sa kiselim kupusom.




Ono što sam ja malo promenila je da sam stavila tri mrkve i dve cvekle i skoro nimalo mesa, jer je se ispostavilo da je paketić ćureće sitneži imao puno, ali baš puno, kože i kostiju, a, jedva koje parčence mesa. Cveklu sam već imala skuvanu od pre neki dan, pa sam je isekla na kockice i ubacila da se kuva u isto vreme kad i krompir. Jednu, a drugu sam stavila na samom kraju. Ta druga je zadržala boju, ona prva se razbojadisala. Nisam odolela da ne stavim peršunovog lista i malo suvog žačina, jer navika je čudo. I malo, ok, možda malko više bibera. Srećom, sve sam ostale sastojke iz recepta imala u frižideru, pa sam počastila sebe pravom bakinom supicom, onom što greje dušu i vraća zdravlje. Ne onog ukusa na koji sam navikla, naravno, ali istinski ukusnom.



Znate šta? Baš volim ovaj internet - daje mogućnost da zaviriš malo u tuđ lonac i ogreješ se o toplinu nečijeg doma, a da nikome ne smetaš.














Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...