pita sa patlidžanom i orasima


Ova je pita veoma specifičnog ukusa jer joj patlidžan daje tu gorkasto ljutkastu notu, a velika količina svežeg peršuna dodaje i miris i karakterističan ukus. Orasi su i ukusni i popravljaju teksturu, jer ih je jako prijatno grickati unutar mekog nadeva od pavlake i patlidžana.  A kako se ređaju posebno među kore, ostaju hrskavi.
Odlična pita za radni doručak i dogovor oko boje zidova novog prostora za radionice... Još jedna pita za preporuku... idemo dalje...









Potrebni sastojci:


  • kore za pitu, oko pola kile
  • oko 1 kg patlidžana
  • 50 g oraha
  • 50 g mešavine semenki (lan, susam, golica, suncokret) - ovoga može i manje, zavisi ko kako voli
  • 4 velika jajeta
  • 250 ml kisele pavlake
  • prašak za pecivo
  • 100 ml ulja
  • veza peršuna
  • 250 ml kisele vode
  • soli, bibera, suvog začina po ukusu i puno peršunovog lista






Patlidžan preseći na pola, posoliti i ispeći u rerni. Pustiti da se prohladi, pa ga iseckati na sitno.





Orahe blago istostirati u tiganju. Semenke samleti. U samlevene semenke dodati iseckane orahe. Ili samo staviti u blender tostirane orahe i pustit da se blenda još sekind dva. orasi ne bi trebali da budu previše sitno isečeni.




Umutiti jaja sa pavlakom, pa u to dodati iseckan patlidžan i peršunov list. Dodati prašak za pecivo i začine po ukusu.

Ređati kao baklavu - red kora premazati uljem, pa posuti mešavinom oraha i semenki, pa red kora premazati nadevom od patlidžana, pa tako dok se ne potroši sav materijal.

Odmah iseći na kocke, zaliti mešavinom kisele vode i ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni za 200°C.









Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...