Saturday, November 24, 2018

medeni projani hlepčići



Ako vam zatrebaju fine pogačice koje nalikuju kolačićima i volite kako se ukus suptilno slatkastog peciva prožima sa mesnim delicijama (čitaj: domaćom paštetom) - evo lepog predloga. Veoma se brzo i lako pripremaju, pa su prosto idealne za iznenadne goste.







Već sam vam pričala da ima ta jedna Deb u Njujorku koja mi ne da mira ... zapravo se njoj od sveg blogerskom sveta, koji sam upoznala do sada, nekako ipak divim najviše. Sebe naziva neuštrašivom kuvaricom u malecnoj kuhinji. Izuzetno je elokventna i jela koja objavljuje su tako sočno opisana, da dok čitam njene opise iskreno pomislim da u našem jeziku nema toliko reči za opisivanje hrane. Sve što sprema, a spremila je dva, poprilično dobro prodavana i nadasve šarmantna, kuvara i nebrojeno recepata u desetak godina blogovanja, priprema u svojoj minijaturnoj kuhinji. A i fotke koje pravi mi se baš dopadaju, slave životnost u samoj hrani, ne razigranost postavki i ukrasa. Elem, evo jednog istinski medenog receptića sa njenog bloga.







  • 1 3/4 šolje (230 g) brašna
  • 2/3 šolje (90 g) palente
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica pračka za pecivo
  • 1/2 kašikice soli
  • 1/2 šolje (115 g) hladnog putera iseckanog na kockice
  • 1 šolja (240 ml) mleka
  • 1 kašika limunovog soka




Rernu ugrejati na 200°C. 

U mlako mleko razmutiti kašiku limunovog soka - i dobili ste zamenu za mlaćenicu, koju ameri toliko dižu u nebo u svim svojim pecivima...

Prekriti tepsiju peki papirom - ovo je najpraktičnije, ali ne mora. Možete i prosto samo malo podmazati bilo koji pleh.

Prosejati brašno, palentu, šećer, prašak za pecivo i so u posudu od multipraktika. Makar ja to tako radim, jer ne volim da mesim sa hladnim puterom, a rezultat bude opet ok.

Dodati puter i mešati seckalicom dok se masa ne ujednači, tj dok ne nastanu one malecke kuglice putera uvaljanog u brašno.

Sada ulivati postepeno ovu fejk mlaćenicu i voila - testo je gotovo.

Sad samo treba uzeti kašiku za sladoled ili već neku kašiku i testo staviti na pleh, gurnuti pleh u rernu i posle oko trećine sata ( a proveravajte već posle desetak minuta) imate ukusne, slatkaste pogačice sa palentom koje su se savršeno složile sa paštetom od džigerice na jednom drugarskom ručku.


Sutradan su postale malo prhkije, a ukus je i dalje bio lepo slatkast - idealne za malo džema.











No comments:

Post a Comment