bezglutenski hleb sa orasima



Ako vam budem kazala da je ovaj hleb odličan, zapravo ću slagati. Hleb je fenomenalan. I izvrstan. I potpuno neodoljiv. I sve je ovo potvrđeno iz više izvora. Svi koji su stigli da ga probaju, dok nije nestao, su tvrdili isto - punih usta su bili u čudu. Iznenađeni, zapravo potpuno zatečeni, kada sam im rekla da je bezglutenski. Pa šta ima u njemu, ako nema brašna? Mislim, ima brašna - od leblebije, dakle nije od žitarice. Mada, može u njega da se stavi i neko brašno od žitarice. U jednu sam veknu stavila malo heljdinog brašna. U drugu nisam. Rezultat je sličan. U oba slučaja hleb je zaista odličan.





Ovih dana (što zapravo znači: meseci...) ustajem bukvalno pre sabajle. Oko četiri sam naspavana skroz na skroz. Posledica je to podužeg već životnog staža i ko zna kojih još okolnosti. Recimo: onih prelepih petnaest godina u kojima sam imala po jedno dete mlađe od pet godina - i jako malo spavala i beskrajno zavidela onima koji su tvrdili da imaju nesanicu. Jer to znači da su u stanju da budu budni, što sam ja godinama sa mukom uspevala. Evo, ne znam imam li sada nesanicu i ja, ili sam samo prosto naspavana... ali počesto oko četiri - pet iz moje se rerne kućom šire mirisi. Posebno ovih dana, kad je na mnogo, ali stvarno mnogo kratkom raspustu, moja srednja milica, koja je sa sobom dovela i jednog beskrajno dragog dečka sa druge strane Planete. A punu kuću dece treba nahraniti.




Ovaj će hleb, odgovorno tvrdim, uspeti da napravi i onaj ko u kuhinju uđe sa dve leve ruke potpuno neskoncentrisan. Mislim, ni ja nisam bila u mnogo boljem stanju to jutro kad sam ga pravila. Pa sam u prvu veknu (onu što je malo crnja i nešto niža) zaboravila da dodam jabukovo sirće. U ove recepte za bezglutenske hlebove ide i prašak za pecivo i soda bikarbona sa malo kiseline (recimo: jabukovog sirćeta), jer bezglutenskim brašnima treba jača pomoć da narastu. Ono, biće hleb ukusan i kad se neki od tih sastojaka zaboravi - tu i jesam ostala potpuno u čudu. Obe su vekne bile potpuno neodoljive. Iako, moram priznati da je ova druga malo zgodnija.




'Ajde da ga još malo hvalim, jer ovaj hleb istinski jeste hvale vredan:


  • prvo i pre svega, postan je i bez glutena, a da to niko ne može da primeti
  • mrvi se toliko minimalno, da mu to skroz oprostite i nimalo nije suv, čak ni sutradan - dobro, mora se staviti u pokrivenu posudu
  • nema u njemu ulja nikakvog
  • ni šećera
  • ni kvasca
  • riznica je proteina i hranljivih vlakana
  • lepo se seče i neće vas postideti pred gostima - naprotiv
  • savršen je sa nekim od pekmeza, poput kuminog pekmeza od kajsija - što smo uslikali
  • i sa Jeleninim pekmezima od jagode i maline se složio super baš
  • i sa orašastim namazima koje smo dobili na poklon nekom prilikom
  • odličan je i sa ajvarom ili pinđurom
  • ili humusom i avokadom
  • ili paštetom od pileće džigerice
  • ili samo sa malo sojinog putera... ili običnog
  • ne mesi se - što je za neke od nas veoma važno
  • niti se nešto posebno dugo muti
  • isprljate samo jednu zdelu u kojoj ga smućkate - preporučujem da odmah napravite duplu meru, ili da se, kao ja, igrate i mućkate u njega različita brašna
  • to mućkanje ne traje duže od 15 minuta, čak i kad ste dvostruko smotani tog dana




A evo i recepta:
  • 150 g samlevenih oraha
  • 150 g brašna od leblebije - e sad... kad sma pravila prvu veknu, imala sam pri ruci tačno 120 g i nije mi se dalo da otvaram novu kesu sa brašnom, pa sam dodala 10 g lanenog proteina i 20 g heljdinog brašna. A posle... (bukvalno deset minuta pošto sma prvu veknu stavila u rernu i osetila miris) sam rešila da napravim još jednu veknu, za koju sam otvorila novu kesu sa brašnom.
  • kesica praška za pecivo
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
  • 1/2 kašikice soli
  • 230 ml nekog biljnog mleka - ovog puta sam koristila pirinčano i trebalo mi je nešto više tečnosti, pa sam dodala još oko 30 ml vode
  • 1 kašikica sirćeta od jabuka
  • 2 kašike čia semenki prelivene sa 4 kašike vrele vode
  • 1 kašika semena koprive - opciono - ovo sam prosto imala inspiraciju da dodam
  • semenke za dekoraciju





Rernu ugrejati na 180°C.

Samleti orahe, pa ima dodati brašno od leblebije, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro promešati. Dodati mleko i sirće, pa opet dobro promešati.


U kalup za hleb staviti papir za pečenje i malo namastiti kalup nekim uljem - ja sam koristila maslinovo. Ovaj korak ne mora. Papir za pečenje je sasvim dovoljan, nego ja volim masno, pa uvek malo zamastim...

Posuti semenkama i peći oko 45 minuta. Proveravati povremeno da li se sredina peče ravnomerno kao i korica. Po potrebi prekriti hleb na neko vreme da se pruži prilika sredini da se dobro ispeče, a da korica ne pregori.

Ostaviti da se dobro ohladi pre nego što se stavi u kutiju u kojoj će se čuvati.




Recept sam pronašla na blogu jednog divnog mladog stvorenja koje se bori sa autoimunom bolešću primenom BEZ ishrane - bez glutena i bez šećera. I to izvrsno radi.






  • 150 g walnuts (or use shop-bought ground walnuts)
  • 150 g gluten-free flour blend (or sub plain flour if not gluten-free)
  • 2 heaped teaspoons baking powder (ensure gluten-free if necessary)
  • 1/4 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda)
  • 1/4 teaspoon salt to taste
  • 230 ml unsweetened almond milk (or any other plant-based milk)
  • 1 tablespoon apple cider vinegar (ensure gluten-free if necessary)
  • to decorate (optional): mixed seeds



Preheat the oven to 180°C.

Place the walnuts in a food processor and pulse briefly until you get a fine powder (be careful not to blend too much, otherwise you’ll end up making walnut butter!)

Transfer the ground walnuts into a large bowl.

Add the gluten-free flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt and mix well.

Add the milk and vinegar and mix again.

Transfer the mixture to a loaf tin (I used a one-pound loaf tin) lined with greased baking paper.

Scatter over mixed seeds to decorate, if desired.

Bake in the oven for 40-45 minutes, until risen and an inserted skewer comes out clean.

Leave to cool on a wire rack before putting away to store.


Keeps well in the fridge for up to a few days.






2 komentara:

  1. Ovo izgleda divnoo :) Da li moze umesto biljnog mleka kravlje ili potpuno zameniti sa vodom? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno za komplimente. Uvek može kravlje mleko umesto nekog biljnog. Nisam sigurna za vodu, nisam nikada probala samo sa vodom...

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...