Saturday, May 9, 2015

Bilbijina pita sa mesom

ovo jelo već 30 godina zovemo po doktorici Bilbiji, koja je tih davnih osamdesetih radila sa mojom mamom i koja nam je dala recept

sprema se baš brzo, dok ćaskaš sa gostima


meni je najlepša sa mlevenom piletinom pripremljenom za roštilj koju kupujem u Piljan mesari u centru Jakova,  (i preporučujem od srca), ali može da se upotrebi i bilo koje drugo mleveno meso


lepo se slaže sa dekadentnom salatom








































Potrebni sastojci:

300 g mlevenog mesa

4 veće glavice luka
5 jaja
1 prašak za pecivo
2 kašike peršunovog  lista
15 kašika brašna
2dl kisele pavlake
1 dl ulja



...korak po korak, srk kafe, rečenica dve između i ispadneš sasvim dobra domaćica:







  • izdinstati na malo ulja luk iseckan na kockice
  • dodati mleveno meso i dinstati dok ne pobeli, pa začiniti po ukusu
  • ovaj korak ne mora, ali je meni jelo lepše ako luk i meso izblendam na sitno u blenderu
  • odvoje se belanca i ulupaju posebno
  • žumanca, brašno, pavlaka, ulje, prašak za pecivo se pomešaju sa smesom iz blendera
  • sve se sjedini sa belancima, minimalnim mešanjem
  • smesa se izlije u namašćenu tepsiju i peče na 220 stepeni 20 minuta 






obećavam, dodaću slike kad je sledeći put budem pravila... da vidite da sjajno izgleda