Sunday, May 31, 2015

baš brzi hlepčići




Brži recept za hleb nisam pronašla.

Bukvalno za pola sata sve od momenta kad ste pomislili da vam treba hleb, imate ga na stolu.






Ovo sam otkrila, kako piše u svesci sa receptima, u julu 2011, pod nazivom IRISH SODA BREAD na YouTube-u. Sada ih ima pregršt sa tim imenom, ne znam koji je tačno, možda ovaj:







Evo kako ih ja pravim:

Prvo upalim rernu na 220 stepeni, da se zagreje dok smućkam testo.

Samo je nekoliko sastojaka potrebno:



  1. 3 šolje brašna, obično uzmem dve šolje nekog integralnog, najradije ražanog i jednu šolju belog
  2. po 1 kafena kašičica soli, šećera i sode bikarbone
  3. i jedan pomalo čudan sastojak za naše podnevlje, Nešto što Englezi zovu buttermilk, čega kod nas baš i nema, a zapravo je pandan našoj surutki, mislim, ALI!:


može da se napravi tako što se u pola litre mlakog mleka iscedi pola većeg limuna!

Sve brzo promešam (sačuvam malo tog zgrušanog mixa mleka i limuna za premazivanje) i izbacim iz činije na pobrašnavljenu radnu ploču. Ništa lakše. Ti Irci su neki veoma praktičan narod. Ne zamaraju se sa dizanim testima, ne čekaju, ne pilje u lonac je li poraslo, nije... ovo je sve.


Obično uvijem u dužu veknicu koju presecam, tako da se dobije više manjih pogačica.
Tako svi imaju svoju dozu hrskave korice, niko se ne buni.
Brzo gurnem u ugrejanu rernu, ovo testo ne trpi previše mešenja. Za 20-tak minuta proverim - ako zvone kad ih kucnem oddole - gotove su.

Možete u njih dodati šta god vam je volja.
Danas sam dodala mix zrnevlja: golicu, susam i lan, a u jednu polovinu i čvarke ( imala sam šaku onih sitnih ostataka sa kojim obično ne znamo šta ćemo).

Nestale su prve sa stola.

Poslužene su uz dekadentnu salatu i bosanski lonac, danas, ali idu uz sve, ali baš sve.







No comments:

Post a Comment