Brži recept za hleb nisam pronašla.
Bukvalno za pola sata sve od momenta kad ste pomislili da vam treba hleb, imate ga na stolu.
Ovo sam otkrila, kako piše u svesci sa receptima, u julu 2011, pod nazivom IRISH SODA BREAD na YouTube-u. Sada ih ima pregršt sa tim imenom, ne znam koji je tačno, možda ovaj:
Evo kako ih ja pravim:
Prvo upalim rernu na 220 stepeni, da se zagreje dok smućkam testo.
Samo je nekoliko sastojaka potrebno:
- 3 šolje brašna, obično uzmem dve šolje nekog integralnog, najradije ražanog i jednu šolju belog
- po 1 kafena kašičica soli, šećera i sode bikarbone
- i jedan pomalo čudan sastojak za naše podnevlje, Nešto što Englezi zovu buttermilk, čega kod nas baš i nema, a zapravo je pandan našoj surutki, mislim, ALI!:
može da se napravi tako što se u pola litre mlakog mleka iscedi pola većeg limuna!
Sve brzo promešam (sačuvam malo tog zgrušanog mixa mleka i limuna za premazivanje) i izbacim iz činije na pobrašnavljenu radnu ploču. Ništa lakše. Ti Irci su neki veoma praktičan narod. Ne zamaraju se sa dizanim testima, ne čekaju, ne pilje u lonac je li poraslo, nije... ovo je sve.
Obično uvijem u dužu veknicu koju presecam, tako da se dobije više manjih pogačica.
Tako svi imaju svoju dozu hrskave korice, niko se ne buni.
Brzo gurnem u ugrejanu rernu, ovo testo ne trpi previše mešenja. Za 20-tak minuta proverim - ako zvone kad ih kucnem oddole - gotove su.
Možete u njih dodati šta god vam je volja.
Danas sam dodala mix zrnevlja: golicu, susam i lan, a u jednu polovinu i čvarke ( imala sam šaku onih sitnih ostataka sa kojim obično ne znamo šta ćemo).
Nestale su prve sa stola.
Poslužene su uz dekadentnu salatu i bosanski lonac, danas, ali idu uz sve, ali baš sve.
No comments:
Post a Comment