Saturday, June 27, 2015

šnicle na luku




prosto, da prostije ne može
mirisno, toplo i negujuće
ukus mog ravničarskog detinjstva, my soul food







Za šnicle na luku vam trebaju samo šnicle, luk... i strpljenje. Nešto manje strpljenja ako je tu ekspres lonac. E, da... dobro bi bilo i da volite... i šnicle i luk. 

Kupite šnicle, kakve god... od nekog jakog crvenog mesa, bez masnoće. 
I istu toliku masu luka - ne štedite, koju nasečete na malo robusnije polumesece, ili već kako god ko naziva režnjeve nasečenog luka.




Od začina, ovaj put sam stavila malo neslanog miksa povrća (kupovnog), tek da dodirne ukus mog detinjstva u kom je Vegeta bila moderna i samim tim i neizbežna... uz sve neznanje da k'o kanda izazova neku zavisnost - šta li, kad toliko žudimo za njom, mi navikli na taj ukus. Ili je samo tračak nostalgije koji ne uminjava...

Dakle, so, biber i lorber - njega ne bi trebalo zaboraviti - sasvim su dovoljni. Sve druge aromatične trave narušavaju ukus ovog jela -  meni makar, ali naravno, nisu zabranjene.


Uglavnom ne tučem meso, pomalo iz lenjosti - mrzi me posle da čistim kuhinju... a poviše što volim debeljušnije šnicle. 

Ali ga obavezno veoma kratko (ali baš kratko) propržim, uvaljanog u brašno pre prženja. Tako šnicle zadrže sočnost.

... i to je to... ispržite luk dok ne zazlati, dodaju se šnicle, začini i vode taman da ogrezne i onda se uključi strpljenje... i uživa u mirisu koji se širi kroz kuću.

Ovo je seljačko jelo, ako ne volite oblak mirisa pikantne hrane koji obavija kuću... možda da ni ne započinjete priču.

Ukoliko ste na hrono ishrani, ove šnicle su idelane za ručak i u restrikciji i van restrikcije. Jedino je onda potrebno preskočiti kora u kom se uvaljaju u brašno pre nego što se stave da se dinstaju na luku.





Slobodno napravite veću količinu... odlične su i posle nekoliko dana.

Ovaj put, pred kraj kuvanja koje traje li traje - znači zaboravite lonac na šporetu, dodala sam njoke. Šnicle na luku odlično idu uz sve ostale priloge, poput pire krompira, riže, lepinje, hleba... što prostiji prilog, to bolje... jer čar ovog jela je u specifičnoj aromi luka, koja se veoma lako naruši današnjom nestrpljivošću i težnjom za nesvakidašnjim, jakim ukusima.

Od kada je Maja,kreator bloga Cookes and Bakesza ovomesečnu temu 'Ajme koliko nas je' igrice zadala luk, sećanje na miris ovog jela mi ne da mira. Sva sreća ovih nekoliko hladnijih dana, pa sam imala izgovor da napravim zimsko jelo u sred leta...









No comments:

Post a Comment