ovih dana, gde god da pogledam, saleti me ovaj kolač: na Kuhinjskim čarolijama, na Darkovoj Web kuharici, na KOTOTAMO...
i ne, nikako ne mogu da poverujem da se ne mesi ništa, samo se brašno, griz i šećer sipaju, tako nevezani...
kako odoleti da ne probaš nešto što ti je stalno na putu, nerealno je lako, a svi tvrde da je ukusno?
zamirisala je cela kuča, kao da je lenja pita u rerni, ukus je robusniji, jer je voće na nekim mestima karamelizovalo, a izgled... eh dok moj mozak naštelovan na formule doaka slikama i fotoaparatu, moraćete mi verovati na reč.
dobro, ovo nije kolač za salonsku poslastičarnicu, ovo je pravi kolač za letnje predveče sa prijateljicom uz kafu posle celog dana krečenja...
pravi se veoma veoma - ali veoma - jednostavno
toliko da niko ne veruje
i jedno vreme mi morate verovati na reč, kao što sam ja verovala autorima gore nabrojanih blogova
oni su kolač pravili samo sa jabukama, ja sam stavila jabuke i višnje... a sigurno ću ga probati sa svim voćem koje mi padne pod ruku
evo kako se pravi:
1 šolja brašna
1 šolja griza
1 šolja sećera
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
se pomešaju i ta se smesa podeli na tri dela
( ja sam pravila tri smese, sve po trećina šolje i po trećina kesice... tako nisam morala da mislim jesam li pravilno podelila smesu)
ovako:
1. u namazan pleh se sipa prva smesa
2. pa se preko nje sipa voće
3. preko voća se sipa drugi deo suve smese
4. pa sam na to dodala na šnite sečene četiri jabuke, a mogla sam i više
5. pa se treći deo suve smese sipa preko jabuka
6. doda se putera odgore (odokativno) i gurne u rernu na 200 °C na oko pola sata
Dobila sam prošle nedelje domaće grožđe - divno, slatko, ali nisam uspela sve da pojedem i malo je omekšalo. Pa sam rešila da ga stavim u kolač.
I dve domaće jabuke su se zadržale u činiji sa voćem, tako sam napravila kolač od grožđa i jabuka.
Nešto sam danas bez mozga i zaboravila sam da stavim šećer u mešavinu brašna i griza, pa sam poređala dva sloja tako bez mozga (i bez šećera).
Pa...kako sam već stavila drugi sloj voća - jabuke, posula sam šećer po jabukama, pa preko njih treći sloj sa šećerom, ali udupliran - dva puta po trećine šolja...
A onda sam sve lepo izvrnula u identični silikonski kalup (sreća da sam ga imala).
Ok, nije baš idealno, ali bolje i to nego kolač bez šećera.
Mada, kad se ispekao, shvatila sam da je grožđe bilo toliko slatko, da je sve i moglo da prože bez dodavanja šećera kojeg sam zaboravila.
Dakle, dodala trećinu šolje šećera šećer preko ovog sloja koji je sad odgore, što se i vidi.
I malo sam margarina poređala da ga zamastim... eto...