Wednesday, September 9, 2015

patlidžan sa goji bobicama



ovo je pita, zapravo fritata, koju sam danas prvi put pravila, po receptu za iransko jelo aubergine kuku, inspirisana kuvarigricom Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Jelena, autorka bloga: Jelina jela, 

...samo u poslednjem momentu shvatih da barberries nisu brusnice, a da nemam ni brusnica... pa sam uzela goji bobice, što je ukusu ove fritate dalo slatkastu punoću...





Praviću je svakako i sa brusnicama,(a ako naiđem na barberries ikada, i sa njima svakako) koje će joj sigurno dati kiselkasti ukus, mada sam i ovom varijantom zaista zadovoljna. Možda bi mogao da joj se doda sok od limete, za one koji ne vole da slana jela zapravo slade.

Kombinacija ukusa i mirisa ove fritate je zaista zanimljiva i prevazilazi moje umeće opisivanja...

Veoma se lepo slagala sa ljutkastim pečenim kobasicama danas za večerom.


potrebni sastojci:


2 velika luka
3 srednja patlidžana
kašikica šafrana
šaka goji bobica
3 čena belog luka
veza peršuna
5 jaja
2 kašike brašna
so i biber
1 dl ulja



Luk se isecka i dinsta desetak minuta na ulju, pa se u to doda na trake iseckan patlidžan i dinsta se još desetak minuta uz stalno mešenje.




Šafran se popari kašikom vruće vode i doda u mešavinu jaja, brašna, sitno seckanog peršuna i belog luka.

Ovoj se smesi dodaju goji bobice i prohlađeno dinstano povrće, sve se izlije u nauljenu vatrostalnu posudu i stavi da se peče oko pola sata u prethodno, na 190 stepeni, ugrejanu rernu.