Thursday, November 5, 2015

kedžeri sa boranijom i pečurkama

Kedžeri (kedgeree) je jelo koje se na Zapadu tradicionalno pravi od dimljenog bakalara, riže i tvrdo kuvanih jaja. U indijskoj kuhinji su malo liberalniji, pa ovako nazivaju razna jela od povrća i riže. Ovo je jelo sa rižom, koja je rastresitija nego u rižotu, liči zapravo na salate sa pirinčem koje se pripremaju kod nas za slave i druge svečanosti. Kuvana jaja i pirinač su neizostavni deo kedžerija, ostali sastojci se menjaju po želji.

Danas sam se odlučila za kombinaciju oslića, boranije i pečuraka...




Potrebni sastojci:





  • 4 kuvana  jajeta
  • 1 šolja pirinča
  • 150 g boranije
  • 4 kašike putera
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje šampinjona isečenih na četvrtine
  • 2 kašike pavlake za kuvanje
  • 1 kašika peršunovog lista
  • soli i bibera po ukusu
  • 500g fileta oslića
  • malo brašna
  • malo ulja za prženje


Rižu skuvajte, jaja takođe.
Ohladite jaja i oljuštite.
Filete oslića posolite, uvaljajte u brašno i lagano propržite.
Boraniju skuvajte, tako da ostane hrskava. Procedite, prelijte je hladnom vodom i procedite ponovo.
Rastopite puter u povećem tiganju, propržite luk i pečurke. 
Procedite pirinač i ubacite u dinstane pečurke. Dodajte boraniju pa sve pirjajte na laganoj vatri par minuta.
Umešajte pavlaku za kuvanje i peršun.
Jaja isecite na četvrtine, pa sa ribom dodajte u jelo.
Poslužite odmah.









No comments:

Post a Comment