Friday, January 29, 2016

špagete sa spanaćem i škampima


Već neko vreme me škampi iz zamrzivača pozivaju, uvek na isti način: Smućkaj nas u neku testeninu, pls!. Kako sam vazda u nekakvoj trci, nikako da nađem pravi način da im udovoljim. Sve dok ne naleteh na ovaj savršeno jednostavan recept, sa malenom, ali značajnom frljoklom.
Špagete sa škampama je lako pripremiti: skuvaš špagete, popariš škampe i dodaš već nešto - malo sira, malo spanaća, malo limunovog soka ili belog luka, biće sigurno ukusno. Ovde samo mala izmena pravi ogromni pomak, kako to obično biva: umesto soka i narendane korice od limuna - parčići limuna se dinstaju dok se ne karamelizuju, pa se to samelje... pa... shvatate već? 




Obožavam ovako malene skroz jednostavne pomake koji mi nisu pali na pamet - i obožavam što ih uvek ima, novih i novih malih ideja za koje mi nikad ne bude jasno kako za njih nisam čula. Malecna i lepa životna iznenađenja.


Potrebne namirnice:

200 g špageta
so
4 kašike maslinovog ulja
1 ceo limun, preseći ga na četvrtine, odstraniti koštice pa tanko narezati
manji luk narezan na polumesece
4 čena belog luka
pola kile očišćenih škampa
125 g bebi spanaća
četvrt šolje parmezana
sveže naribanog crnog bibera

Dakle, prvo iseckamo limun i dinstamo na dve kašike maslinovog ulja dok se ne karamelizuje. Ovo daje jelu neverovatnu aromu, oseća se limun, ali nije kiselo, oseća je korica limuna, ali nije oporo - karamelasto je sve po malo, ali nije slatko. Dok ne probate, ne možete imati pojma o čemu pričam.




  • Važno je da limun isečete što tanje i da imate strpljenja da ga dinstate tako da ne pregori a da napravi karamel.



Kad završite sa dinstanjem, izvadite limun iz tiganja  i u tiganj ubacite još dve kašike maslinovog ulja i luk isečen na polumesece da se dinsta na laganoj vatri.

Pristavite špagete da se skuvaju u slanoj vodi.

Sačekate da se parčići limuna prohlade, pa ih izmiksajte. Ja za ovo koristim stari bebi blender i bude to sasvim ok.

Kad se luk izdinsta, za šta će trebati 5-6 minuta, doda se iseckan beli luk i uz mešanje se dinsta još minut.


 Sada se dodaju škampi na dinstani luk, i prže se oko dva minuta. Dobro se promešaju, pa se prže da dobiju boju i sa druge strane, još minut dva.




U ovo se ubaci spanać i preko njega samleveni limun, i meša se kratko, tek da spanać svene.



Posoli se i pobiberi po ukusu i dodaju dobro proceđene skuvane špagete.




Jede se odmah! Može se posuti naribanim parmezanom, ali verujte - uopšte ne mora!










No comments:

Post a Comment