Saturday, January 2, 2016

zvezda sa sušenim paradajzom i maslinama


Deb je mlada Njujorčanka koja voli da kuva, fotografiše tu hranu na način koji se meni jako sviđa i inspiriše me da uđem u kuhinju. Vodi svoj Smitten Kitchen već više od osam godina. Izdala je i svoj kuvar.

U Njujorku niko ne mora da kuva kod kuće, izbor gotove hrane je ogroman i veoma kvalitetan. Ne mora baš ni u Beogradu. Ipak, ima nas koji volimo petljanje po receptima, miris i toplinu koju u kuću unosi kuhinja u kojoj se pleše sa ljubavlju i mljackanje onih koji uživaju u pripremljenoj hrani. 

Deb je neki dan napravila ovu pogaču, poznatu prošlogodišnju zvezdastu atrakciju - potvrdu da uvek ima neka zanosna nova ideja za koju se svi upitaju kako li je se nisu setili ranije. Napravila sam je u poslednjem momentu neko veče kad su mi se iznenada najavili gosti. Divno je bilo gledati kojom brzinom nestaje...
Potrebno je:
 • pola šolje sušenog paradajza
 • trećina šolje iseckanih maslinki
 • kašikica origana
 • dva čena belog luka
 • kašika maslinovog ulja ili ulja iz sušenog paradajza
 • so i biber po ukusu

 • 2 bloka lisnatog testa
 • žumance za premazivanje
 • kašika susama za posipanje ( e, pa ovo sam u brzini zaboravila...)

Sušeni paradajz, maslinke, beli luk, začini i maslinovo ulje se samelju.

Lisnato testo se rastanji, u oblik već po želji... Nisam imala vremena da pravim idealan krug, ostavila sam četvorougaoni oblik, ukus je svakako bio isti - baš dobar. A kod Deb se može videti kako to može i mnogo savršenije da izgleda.Namaz se ravnomesro rasporedi po testu, pa se prekrije drugim delom testa. Seče se i uvija - način je poznat i svim vrapcima na grani, što ga ne čini ni malo manje atraktivnim, na protiv...Sve ovo može i mnogo preciznije. Nisam imala vremena, a ni snage, niti sam nadarena za filigranske radove u kuhinji. 

Rerna je već bila upaljena, a dobrodošli i sasvim nenadani gosti bili na vratima, Nova godina je želela da počne nešto pre nego što je meni bilo u planu... Brzo premazati mućenim žumancima, preostalim od ne-baš-preciznog brojanja jaja za neki kolač. Zaboraviti susam - to svakako nije bilo u planu. Ispravljam sledeći put svakako, a sledećeg puta će biti vrlo uskoro, jer mi je preostalo namaza.

Peklo se oko pola sata na 200°C.


2 comments:

 1. Ovo je fenomenalno, pravila sam je i ja, objavila sam je na Coolinarici, na blogu još nisam...prijatno vam bilo.

  ReplyDelete
 2. Hvala! Pojelo se za čas.brzo ću je ponovo praviti.

  ReplyDelete