Još jedan recept za pitu iz vegetarijanskog Good Housekeeping kuvara. Kažu tamo da ova, za nas neuobičajena, kombinacija ukusa potiče iz Maroka. Blitva, sočivo i feta, začinjeni korijanderom, kimom, klinčićem, cimetom i još ponečim - pita za divnom aromom, za mirno praznično popodne u kome otkrivam koliko mi je odmor bio potreban.
Potrebni sastojci:
- 12 listova kora za pitu
- 75 g neslanog putera - istopljenog
- 1 luk
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 čena belog luka
- 2 kašikice mlevenog kima
- po petina kašikice cimeta, mlevenog muškatnog oraha, korijandera, klinčića, đumbira
- pola kašikice bibera, ili pola kašikice allspice
- 500 g blitve, može i spanaća
- 400 g kuvanog, proceđenog sočiva
- 2 jajeta
- 175 g feta sira
- 25 g parmezana
- 4 kašike svežih začinskih biljaka, tipa peršun, korijander, mirođija... nisma imala sveže, stavila sam suvog peršuna, bosiljka i mirođije
- soli po ukusu
Luk iseckati, pa sa isitnjenim belim lukom i začinima desetak minuta pržiti na ulju na laganoj vatri.
Blitvu popariti vrelom vodom, procediti, iseći, pa dodati sočivo. Kuvati zajedno nekoliko minuta. Ostaviti da se prohladi.
U ohlađeni fil dodati jaja, fetu, parmezan, začinsko bilje, pa posoliti po ukusu.
Fil podeliti na tri dela. Ređati po četiri kore, svaku premazanu rastopljenim puterom, pa na svaku četvrtu staviti po trećinu fila.
Poslednju koru isto premazati puterom. Iseći pitu na rombove, pa peći na 180°C malo duže od pola sata, prvo prekriveno folijom, a poslednjih desetak minuta otkriveno.
Ovaj post šaljem Mariji koja piše divan blog Mirisna teka, i koja je kao domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., ovog meseca izabrala muškatni orah za temu igre.
No comments:
Post a Comment