Sunday, February 21, 2016

povrće sa žalfijom



Najviše volimo ovaj drugi dan u četvorodnevnom ciklusu un-dijete, kada se jedu skrobom bogate namirnice. A kako obožavamo krompir, uželimo ga se baš puno u ta tri dana kada nije dozvoljeno da ga jedemo - toliko da smo danas jele dva jela od krompira: ovo zapečeno povrće začinjeno žalfijom i krompir salatu sa blitvom. Ovo, naravno nije po strogim pravilima dijete dozvoljeno, ali mi se ionako držimo strogo samo pravila o kombinovanju namirnica - dakle danas krompir sa povrćem, bez mesa, čak i bez onog jednog parčeta hleba dozvoljenog za ručak.



Ovih dana čitam jedan kuvar skroz bez slika, ali fenomenalno inspirativan: The Herb Garden Gourmet - Grow Herbs, Eat Well and Be Green. Napisao ga je bračni par Tim Haas i Jan Beane, koji o uzgajanju začinskih trava ima i TV emisiju... 




... i danas, iz tog kuvara dobih inspiraciju za sasvim običan i sasvim malo neobičan ručak od povrća.





Sastojci:


  • trećina šolje maslinovog ulja
  • dve kašike suvog peršuna
  • dve kašike suve žalfije
  • 5 čenova belog luka
  • so i biber po ukusu
  • šolja prokelja
  • pola komorača
  • dve šargarepe
  • dva slatka krompira
  • jedna tikvica
  • jedan crveni luk
  • 6 krompira



Priprema:

Beli luk izmiksati sa maslinovim uljem i u to umešati začine.

Komorač i luk iseći na trake, slatki krompir i tikvicu na kockice, običan krompir na četvrtine, a šargrepu na prutiće.

U povrće dobro umešati mešavinu začina. Ovde se malo isprljaju ruke... možda može nekako damski i bez toga, stvarno ne bih znala...

Mislila sam da ću ovo peći u jednoj vatrostalnoj zdeli, ali sam ipak podelila na dve...

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C, oko pola sata prekriveno papirom za pečenje, pa još 15tak minuta otkriveno, sa pojačanom rernom na 200°C.









4 comments:

  1. Divno! ♥ Volim ovakva jela gde sve nasečeš, začiniš i pravac rerna... Žalfiju imam u dvorištu, često je koristim kao začin. :)

    ReplyDelete
  2. Blago tebi za šalfiju u dvorištu. Projekat moje začinske bašte je smao u mojoj mašti još uvek... I ja prosto obožavam ova jela što se samo gurnu u rernu, i zbog jednostavnosti, ali i zbog ukusa, posebno povrća zapečenog u rerni...

    ReplyDelete
  3. obožavam zapečeno povrće, odličan prilog i glavno jelo!

    ReplyDelete
  4. I ja!. Što se da videti iz recepata koje delim u poslednje vreme. Šta ću, kad stvarnp volimo...

    ReplyDelete